Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και αποφάσισε, ομόφωνα, να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους δυο κατηγορούμενους.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μεσίτης οδηγείται στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του ενώ ο κοσμηματοπώλης -λόγω ηλικίας- θα εκτίσει την ποινή του κατ´ οίκον.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, ωστόσο, εισηγήθηκε για τον κοσμηματοπώλη να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να μην οδηγηθούν στη φυλακή οι κατηγορούμενοι σημειώνοντας πως το δικαστήριο δεν πρέπει να «υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης». Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντασης αρκετές φορές μέλη του ακροατηρίου αντέδρασαν σε σχόλια της υπεράσπισης.
Το «όχι» του εισαγγελέα
Η υπεράσπιση έδωσε «μάχη» για να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του περιπτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη καθώς αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα στην ποινή που τους επιβλήθηκε.
Ο εισαγγελέας της έδρας, είπε «όχι» στην υπεράσπιση σημειώνοντας στην αγόρευση του ότι οι κατηγορούμενοι δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια ενώ τόνισε πως από τις απολογίες τους φάνηκε ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους. «Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».
Ένοχοι κατά πλειοψηφία – Αθώοι οι αστυνομικοί
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, τους δυο κατηγορούμενους ένοχους για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Δυο ένορκοι μειοψήφησαν εκφράζοντας την άποψη ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που κάθισαν στο εδώλιο κρίθηκαν αθώοι. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Η απόφαση του δικαστηρίου, μετά και την αθώωση των αστυνομικών προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «ντροπή, ξεφτίλες», ενώ παρούσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα.
«Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο»
Με εντάσεις σημαδεύτηκε η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου καθώς μέλη του ακροατηρίου μετά την απόφαση άρχισαν να φωνάζουν: «Δολοφόνοι». Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένταση και με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δήλωσε αγανακτισμένη. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του άτυχου ακτιβιστή συμπλήρωσε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτω καλύτερο».