Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνουν στις 10 Δεκεμβρίου φορείς της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ.

Η αιμοδοσία θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις 9.30 έως τις 12.30.
Οι φιάλες αίματος που θα συλλεχθούν θα καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και θα είναι διαθέσιμες για όλους τους εθελοντές αιμοδότες, εφόσον χρειαστεί.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η αιμοδοσία καλείται να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων τραυματιών από τροχαία ή άλλα ατυχήματα που έχουν ανάγκη, από 10-40 φιάλες, ανάλογα με την περίπτωση, 4000 ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, που χρειάζονται 30 φιάλες το χρόνο ο καθένας, όσων πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία, κ.ά.), οι οποίοι έχουν ανάγκη για περίπου 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων, ορισμένων εγκύων που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καρκινοπαθών, ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση και ανθρώπων με βαριά γαστρορραγία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο υπάρχει ανάγκη για 550.000-620.000 φιάλες, που ωστόσο ποτέ δεν συγκεντρώνονται, με αποτέλεσμα η χώρα μας να εισάγει αίμα από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.