Με μία ιδιαίτερη εκδήλωση, που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, διοργανώνει το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών -Σχολής Τυφλών «Ο Ήλιος», στη Θεσσαλονίκη.

Δύο δείπνα των 30 ατόμων έκαστο θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας. Σ’ αυτό το δείπνο η όσφρηση και η γεύση, θα παίζουν πρωταρχικό ρόλο και ο ουρανίσκος θα προσπαθήσει να «εκπαιδευτεί» σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ένας τυφλός μπάρμαν θα ετοιμάζει τα ποτά και οι σερβιτόροι θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν με τα πιάτα, χωρίς να βλέπουν!

«Αποφασίσαμε τη διοργάνωση ενός δείπνου στα… σκοτεινά με μια διάθεση εξωστρέφειας και προκειμένου να πείσουμε ότι τα άτομα με πρόβλημα όρασης, μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση και διαδικασία» αναφέρει η διευθύντρια του Ιδρύματος, Μαρία Μαυροπούλου.

Το εστιατόριο στο κτίριο της διοίκησης του ιδρύματος θα είναι απόλυτα βυθισμένο στο σκοτάδι και οι βλέποντες θα πρέπει να δειπνήσουν χωρίς ίχνος φωτός, δηλαδή ως άτομα με ολική απώλεια όρασης . Στον χώρο θα τους συνοδεύσουν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν κινητό τηλέφωνο, αναπτήρα, φωτεινό ρολόι, φακό ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.

Είκοσι παιδιά από το ίδρυμα θα περιποιηθούν τους καλεσμένους, σερβίροντας τα ποτά, ετοιμάζοντας τα ορεκτικά και μεταφέροντας το κυρίως μενού στην αίθουσα που είναι χορηγία ενός εστιατορίου.

Όσοι δειπνήσουν στο «σκοτεινό» αυτό εστιατόριο θα πληρώσουν ως δωρεά για το ίδρυμα 30 ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για υδραυλικές εργασίες στις τουαλέτες του οικοτροφείου.