Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι μουσικός πολύ γνωστού ροκ ελληνικού συγκροτήματος έχει καταδικαστεί για την αποπλάνηση 8χρονης κοπέλας. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από καταγγελία του παιδιού και στον ντράμερ το 2019 επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών ενώ αύριο Παρασκευή (11/2) αναμένεται να γίνει το Εφετείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο μουσικός ανήκε για χρόνια σε ελληνικό ροκ συγκρότημα που είχε διαλυθεί και επανενώθηκε στο πλαίσιο περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, έπαιζε τύμπανα και σήμερα είναι 69 ετών.

Μετά την κάθειρξη που του επιβλήθηκε το 2019 κατά πλειοψηφία 5-2, δηλαδή 5 δικαστές και ένορκοι ήταν υπέρ της καταδίκης του και 2 είπαν πως έχουν αμφιβολίες ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο μουσικός κατηγορείται πως επί περίπου 1,5 χρόνο το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011 και 2013 προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του κοριτσιού που τότε πήγαινε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Αφορμή να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη το περιστατικό ήταν η καταγγελία της ανήλικης που έγινε περίπου έναν μήνα μετά την τελευταία φορά που την πλησίασε.

Ντράμερ

Μιλώντας στο Newsbeast o ποινικολόγος και συνήγορος της οικογένειας της ανήλικης κοπέλας, Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου τονίζει: «Είναι μια υπόθεση που εκδικάστηκε με τον παλιό Ποινικό Κώδικα καθώς συνέβη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011-2013. Έχει χαρακτηριστεί αποπλάνηση ανηλίκου με ανήλικο κάτω των 12 ετών που σύμφωνα με το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείτο με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Από το 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας και ελαττώθηκαν όλες οι ποινές και μέχρι να αυστηροποιηθεί εκ νέου το Νοέμβριο του 2021, τιμωρείτο απλώς με κάθειρξη (5-15) δηλαδή όχι με κατώτατο όριο ποινής 10 ετών, όπως και σήμερα. Όμως εδώ, κατά γενική αρχή στο ποινικό δίκαιο, υποχρεωτικά εφαρμόζεται ο ηπιότερος για τον κατηγορούμενο νόμος, έστω κι αν ίσχυσε μόνο 2 περίπου χρόνια. Είναι μία περίπτωση που μέχρι τώρα καλείτο στο νόμο ”αποπλάνηση”, η οποία έχει αλλάξει τίτλο στο άρθρο του Π.Κ. και πλέον λέγεται ”γενετήσιες πράξεις με ανήλικο”.

Γενετήσιες πράξεις είναι η συνουσία και όλες οι ίσης βαρύτητας με τη συνουσία πράξεις η προσομοίωση συνουσίας, όλες οι ”ασελγείς” πράξεις που λέγαμε παλιά».

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι γονείς της 8χρονης πληροφορήθηκαν ότι ο γείτονάς τους και μουσικός είχε πλησιάσει με περίεργο τρόπο και άλλο παιδί της γειτονιάς.

Τότε οι γονείς ρώτησαν την κοπέλα για τη συμπεριφορά του μουσικού και για το εάν την είχε πλησιάσει.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της κοπέλας «η εν λόγω υπόθεση αποκαλύφθηκε όπως συνήθως στη διεθνή βιογραφία και στην εγχώρια όλες αυτές οι περιπτώσεις, δηλαδή από κάποια αφορμή ενός γειτονικού παιδιού. Από κάτι που άκουσε κάποιος και ρώτησε το δικό του παιδί το οποίο μετά από καιρό επειδή είχε την ηλικία να έχει μία ωριμότητα στο να ανακαλέσει κάτι που είχε που συμβεί πολλές φορές».

«Το παιδί χαρακτηριστικά ανέφερε στους γονείς της πως ”πάντα όποτε πήγαινα εκεί” συνέβαινε κάτι» τονίζει ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου στο Newsbeast.

Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Ο ποινικολόγος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου

«Το κορίτσι ανακάλεσε με ακρίβεια τις γενετήσιες πράξεις όπως τις προβλέπει σήμερα ο Κώδικας, τις κατέθεσε απευθείας στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών. Αφού η ειδική αξιωματικός έλεγξε όπως προβλέπει ο νόμος την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή είδε πως έχει την ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, δεν έχει κάποια πάθηση, δεν αναμειγνύει φαντασία με πραγματικότητα, έχει μια υγιή – καλή σχέση με τους γονείς, διεξήγε την κατάθεσή της» εξηγεί ο συνήγορος της οικογένειας της κοπέλας.

«Η κατάθεση του παιδιού πληρεί όλα τα κριτήρια της διεθνούς βιογραφίας και της νομολογίας των δικαστηρίων για το πότε θεωρείται αξιόπιστη μια κατάθεση ανηλίκου σε εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας» υπογραμμίζει ο ποινικολόγος και προσθέτει: «Η κοπέλα ανακάλεσε το τι ακριβώς συνέβαινε, τη διάρκεια των γεγονότων, το γιατί δεν το αποκάλυψε νωρίτερα τονίζοντας ”γιατί ντρεπόταν” καθώς ο κατηγορούμενος της έλεγε ”ότι την αγαπάει’‘».

«Ο μουσικός ήταν πολύ φιλικός με τα παιδιά όπως αναφέρεται σε καταθέσεις, τους έβαζε να δουν ταινίες ώστε να αισθανθούν άνετα μαζί του. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό τυπολογίας σε περιπτώσεις ασέλγειας ανηλίκων» αναφέρει ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου και προσθέτει: «Ο τόπος τέλεσης του αδικήματος με βάση την απόφαση του δικαστηρίου είναι το σπίτι του κατηγορούμενου».

Ανήλικο κορίτσι με το χέρι μπροστά στο πρόσωπο

«Δεν υπάρχει παραγραφή σε τέτοια αδικήματα, να ανοίξουν τα στόματα»

«Αυτή η υπόθεση πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα να ανοίξουν στόματα κακοποιημένων κοριτσιών και αγοριών που μην έχοντας εμπιστοσύνη στο πώς θα υποδεχτεί το σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης την καταγγελία τους σιωπούν με αποτέλεσμα οι κακοποιητές να μένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Δεν υπάρχει παραγραφή σε τέτοια αδικήματα. Ο νόμος προβλέπει πως το παιδί έχει το δικαίωμα να μιλήσει για ό,τι του έχει συμβεί στο παρελθόν ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Μόνο με αυτό τον τρόπο ”σπάει” το απόστημα της σιωπής» σημειώνει ο ποινικολόγος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου.

«Το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Υπήρξαν εξειδικευμένοι εισαγγελείς και δικαστές και που αποτίμησαν τα στοιχεία με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» αναφέρει κλείνοντας ο δικηγόρος της οικογένειας.