Η ώρα της κρίσης για τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης Folli – Follie έφτασε καθώς στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται σήμερα, εκτός απροόπτου, οι Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου, ο γιος τους Τζώρτζης και δέκα ακόμη πρόσωπα, στελέχη του Ομίλου, που κατηγορούνται στην υπόθεση.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, θα δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Οι άλλοτε ισχυροί άνδρες του Ομίλου Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της απάτης και, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, συγκρότησαν από το 2006 εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας έδρασαν έχοντας διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι κατηγορούμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών με στόχο να δείχνουν μία  εύρωστη οικονομική εικόνα και να λαμβάνουν δάνεια ή να προσελκύουν επενδυτές. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ότι τα μέλη της οργάνωσης εμφάνιζαν υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 60 ευρώ!

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμφάνιζαν ψευδώς τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με εικονικές συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες ή άλλες που δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα και εμφανίζονταν ως θυγατρικές. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος  φέρονται να έστελναν τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «μαϊμού» εταιρειών από την Κίνα στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια αλλά και στελέχη τραπεζών αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά ως δάνεια. Επιπλέον, κατάφερναν να χειραγωγήσουν την αγορά και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό μεγαλύτερο της πραγματικής της αξίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης, που σύμφωνα με την κατηγορία, ζημίωσε ιδιώτες και δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει η πόρτα της φυλακής για τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αφού τότε λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.