Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος υπευθύνων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για υπόθεση που αφορά στην κακοδιαχείριση ακινήτων από την οποία ο ΟΣΕ ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση αφορά την τριετία 2006-2008 αν και οι πληροφορίες θέλουν τα επίμαχα ακίνητα να είναι μισθωμένα μέχρι σήμερα.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ενημερωτικό της νομικής υπηρεσίας του ΟΣΕ η οποία διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συστηματικά νοίκιαζαν από τον ΟΣΕ ακίνητα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική συμφωνία μεταξύ των δυο μερών και έναντι ευτελούς τιμήματος.
Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για απιστία στην υπηρεσία, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά στην εκμίσθωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακινήτων που δεν είχαν μεταβιβαστεί με κανένα νόμιμο τρόπο σε αυτήν από τον ΟΣΕ και μάλιστα -όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα- έναντι ευτελούς τιμήματος. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΟΣΕ να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία από την απώλεια των μισθωμάτων που φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Σε παλαιότερα δημοσιεύματα γινόταν λόγος για σκανδαλώδη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας όπως για παράδειγμα τα βιομηχανικά κτίρια Κ1-Κ2 στο Θριάσιο Πεδίο. Όπως ανέφεραν από το 2006, τα κτίρια Κ1 και Κ2, αξίας άνω των 40 εκ. ευρώ, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2004 για τη στέγαση των εγκαταστάσεων συντήρησης τροχαίου υλικού, παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για τη διακίνηση και αποθήκευση προϊόντων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια σημαντικών εσόδων για τον ΟΣΕ, αλλά και την άμεση οικονομική του ζημία με την επιβάρυνση υπέρογκων λογαριασμών παροχών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).
Αναφέρονταν επίσης ότι ο οργανισμός «Αθήνα 2004», που ενοικίαζε στο παρελθόν το κτίριο Κ1συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., κατέβαλλε ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία που ενοικίασε στη συνέχεια τη συγκεκριμένη αποθήκη στο Θριάσιο είχε συμφωνήσει με την αρμόδια διεύθυνση στον ΟΣΕ να καταβάλλει μίσθωμα μόλις 100 ευρώ το μήνα και ενώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ. Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να δικαιολογήσουν το υπερβολικά χαμηλό μίσθωμα, το συμβόλαιο έκανε λόγο για ενοικίαση μόλις 20 τ.μ., άσχετα αν η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιούσε και τα 20.000 τ.μ.