Την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ για την επανάληψη της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της εκ νέου εκλογικής αναμέτρησης μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της εκλογής του Περικλή Μήτκα στη θέση του πρύτανη.
Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με το ποιοι από τους υποψηφίους που συμμετείχαν στην επίμαχη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου θα πάρουν μέρος εκ νέου στη διαδικασία, ενώ κατά τη συνεδρίαση θα προσδιοριστεί και η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, που σύμφωνα με το Σ.Ι. θα γίνουν «το συντομότερο δυνατό».
Η διαδικασία προβλέπει ότι μετά τη συνεδρίαση επιλογής των υποψηφίων γίνεται η επίσημη παρουσίαση των καθηγητών που διεκδικούν τη θέση του πρύτανη και τρεις ημέρες μετά διενεργούνται οι εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο από τους πέντε υποψηφίους προς εκλογή πρυτάνεις επιλέχθηκαν οι τρεις με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επρόκειτο για τους Ι. Παπαδογιάννη (δώδεκα ψήφοι), Σ. Λογοθετίδη (έντεκα ψήφοι) και Π. Μήτκα (δέκα ψήφοι). Αποκλείστηκαν οι Α. Γιαννακουδάκης (δύο ψήφοι) και Γ. Παντής (μία ψήφος), ενώ ο καθηγητής Π. Δάτσκος είχε αποσυρθεί νωρίς από την εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η διαδικασία για την επανάληψη των πρυτανικών εκλογών θα αρχίσει ακριβώς από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το πρόβλημα της ερμηνείας του νόμου Διαμαντοπούλου με τους ίδιους συμμετέχοντες στην πρώτη διαδικασία. Στην επίμαχη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν είχε καλέσει τον τότε πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο κι αυτός είναι ο λόγος της ακύρωσης από το ΣτΕ της εκλογής πρύτανη στο ΑΠΘ, στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και από τα πρώτα στα οποία εφαρμόστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου.
Μετά τις αντιδράσεις για τον τρόπο αναπλήρωσης του κενού στην πρυτανεία με τον ορισμό ως αναπληρωτή πρύτανη του Θ. Λαόπουλου, εκ των αντιπρυτάνεων του κ. Μήτκα, και τις δηλώσεις του κ. Μυλόπουλου ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει «σε διαδικασία-οπερέτα», το υπουργείο Παιδείας προώθησε τροπολογία για το θέμα, με την πρόθεση να αποφύγει νέες δικαστικές περιπέτειες. Με την τροπολογία προστίθεται «η ακύρωση της εκλογής του πρύτανη» ως ένας από τους λόγους για τους οποίους δικαιολογείται η αναπλήρωσή του, αιτιολογία που δεν υπάρχει στο νόμο Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει: «Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται η σειρά με την οποία αυτοί αναπληρώνουν τον πρύτανη, αν αυτός απουσιάζει, κωλύεται, έχει ακυρωθεί η εκλογή του ή λείπει για οποιονδήποτε άλλο λόγο και ασκούν τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου πρύτανη».
Πηγή: seleo.gr