Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον μέχρι θανάτου βασανισμό του αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι φέρνει στο φως το βούλευμα που παραπέμπει σε δίκη 13 σωφρονιστικούς των Φυλακών Νιγρίτας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαρκούς βασανισμού του κρατούμενου. Φάλαγγα στα πέλματα των ποδιών και στις γάμπες με αυτοσχέδιο βούρδουλα, συνεχή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, ακόμη και στα σημεία όπου ήδη είχε κακώσεις, και ταυτόχρονο βρέξιμο με παγωμένο νερό μεταξύ των χτυπημάτων αλλά και ένα χτύπημα εν είδει λαβής στο στέρνο περιλάμβανε το «μενού» του βασανισμού του 42χρονου από τους σωφρονιστικούς μέσα στην αίθουσα αναμονής, το χαρακτηριζόμενο «ψυγείο» των φυλακών, όπως περιγράφεται στο βούλευμα.
Στη συνέχεια τον τοποθετούν στο κελί του σοβαρά τραυματισμένο πλέον σε σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του, ούτε καν να ξαπλώσει από τους αφόρητους πόνους, ημίγυμνο και βρεγμένο, την ώρα που η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου. «Στην κατάσταση στην οποία ευρίσκετο, που δεν έφερε κανένα ρούχο προστατευτικό από το ψύχος, ακόμη και απολύτως υγιής άνθρωπος θα κατέληγε από υποθερμία», σημειώνεται.
Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα των 60 σελίδων αποδίδει σαφώς τον βασανισμό στην εκδίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία συναδέλφου τους, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο Καρέλι είχε σκοτώσει στις 25 Μαρτίου τον σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη, πλήττοντάς τον με πολλαπλά τραύματα μέσα από το κελί του και χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι. Οι φυλακές εκείνη την περίοδο έβραζαν και ήταν ορατός ο κίνδυνος εκδίκησης από την πλευρά σωφρονιστικών υπαλλήλων σε ένδειξη «συναδελφικής αλληλεγγύης». Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της σύλληψης στις φυλακές Μαλανδρίνου και των προσαγωγών του κρατούμενου διαπιστώνεται ότι κακοποιείται, αντικείμενο που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της Άμφισσας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει τη μεταγωγή του στη Νιγρίτα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών οι δικαστές έκριναν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, που τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.
Στο σκεπτικό τους οι δικαστές των Σερρών επικεντρώνονται στη μέθοδο του βασανισμού «φάλαγγα» και στο νομικό σκέλος του βουλεύματος αναλύεται και τονίζεται πως «πρόκειται για χρήση συστηματικών τρόπων βασανισμού».
Ο Καρέλι δεν πρόλαβε να ζήσει πάνω από 7,5 ώρες μέσα στο κατάστημα των φυλακών Νιγρίτας, δηλαδή από την ώρα εισαγωγής του στις 15:40 το απόγευμα μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός 23:15, παρότι δεν αποκλείεται να πέθανε νωρίτερα, αφού στο κελί του οδηγήθηκε σερνόμενος και χτυπημένος στις 18:38.