Την ώρα που στη χώρα μας καταγράφεται περίπου ένας θάνατος κάθε εβδομάδα από κακοποίηση, το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη απειλείται με λουκέτο, εξαιτίας οικονομικών χρεών που αγγίζουν τις 100.000 ευρώ.
Τα άτομα που ζουν σε καθεστώς βίας, είναι συνήθως γυναίκες, από τις οποίες οι μισές είναι άνεργες, απόφοιτες λυκείου, περίπου 40 χρόνων, και βιώνουν ενδοοικογενειακή βία περίπου 15 χρόνια πριν αποφασίσουν να προσφύγουν σε βοήθεια. Το προφίλ των δραστών που διαπράττουν τις πιο βαριές μορφές κακοποίησης είναι άντρες με μεγάλη οικονομική και κοινωνική δύναμη και με ισχυρή ιδεολογική τοποθέτηση.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Χρυσάνθη Ζαφειράτου, υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών, που ζητά τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο. «Πήραμε πέρσι 20.000 ευρώ επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας τα οποία κάλυψαν τα τρέχοντα χρέη μας, αλλά τώρα τα χρέη έχουν φτάσει και πάλι τα 100.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει το Κέντρο. «Έχουμε ήδη κάνει αίτηση στο υπουργείο για χρηματοδότηση 30.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προσπαθήσουμε να τα καλύψουμε από τις δράσεις μας και από δωρεές», είπε η κ. Ζαφειράτου προσθέτοντας ότι αν δεν δοθεί λύση, το Κέντρο θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε, από το 1998 που λειτουργεί η δομή, έχουν καταφύγει στην ίδια 2.445 γυναίκες που υφίστανται βία.