Τα αποτελέσματα πολύμηνης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «HYDRA» παρουσίασαν σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση που είχε σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου διήρκεσε πάνω από επτά μήνες.
Κατά τη διάρκειά της εντοπίστηκαν συνολικά 78 δράστες, τα ίχνη των οποίων προκύπτουν από 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής, ίχνη παιδόφιλων εντοπίστηκαν στη Γερμανία, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Κίνα, την Τσεχία, το Ιράν, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία καθώς και τις Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο.
Για τη διαδικτυακή έρευνα ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό ιχνών χρηστών του διαδικτύου, που διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό.
Στη χώρα μας σχηματίστηκαν τρεις αυτοτελείς δικογραφίες και για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, από τα οποία δύο είναι ηλικίας 34 και 25 ετών και ένας ακόμη, 47 ετών, από τη Βουλγαρία.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.
Ειδικότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2013 μετά από διαδικτυακή έρευνα έγινε ταυτοποίηση της εγκληματικής δράσης του 34χρονου, ο οποίος διακινούσε σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό.
Μετά από αξιοποίηση των διαδικτυακών ευρημάτων και ιχνών του 34χρονου συλληφθέντα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα στοχευμένη διαδικτυακή διεισδυτική έρευνα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων, με απώτερο στόχο την εύρεση και τον εντοπισμό και άλλων χρηστών, που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Επιπλέον, στις 28 Απριλίου συνελήφθη στα Ιωάννινα ο 47χρονος παιδίατρος, από τη Βουλγαρία.
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με χρήση διαδικτύου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια.
Ο παιδίατρος κατείχε κεντρικό ρόλο σε κλειστή ομάδα χρηστών του συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προγράμματα απόκρυψης ηλεκτρονικής ταυτότητας και κρυπτογράφησης, για να καλύπτουν την παράνομη δράση τους στο διαδίκτυο.
Μετά τη σύλληψη στα Ιωάννινα, στην Αττική συνελήφθη ένας 25χρονος, γιατί στο φορητό υπολογιστή του βρέθηκε υλικό με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Τα διακινούμενα αρχεία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.
Τα συνολικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιχείρηση για τις προαναφερθείσες χώρες, έχουν ήδη αποσταλεί στην INTERPOL και EUROPOL για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος, ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας.
Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Επισημαίνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί μια τόσο μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό.
Γι’ αυτό και τόνισαν ότι κανένας παιδόφιλος δε θα μείνει στο απυρόβλητο.