«Επικίνδυνα ελλιπές» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία στα δικαστήρια.
Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν την άμεση συμπλήρωση της ΚΥΑ ώστε, όπως αναφέρουν, «να ανασταλούν κατ΄ελάχιστον οι δίκες που γίνονται με την παρουσία μαρτύρων (πχ ειδικές διαδικασίες) στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός» και να υπάρξει άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση των Δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα εικονοτηλεδιάσκεψης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση επέχει ως εξής:
Αναμένεται σήμερα η έκδοση ΚΥΑ που αφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία. Μεταξύ άλλων ορίζει ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου αναστέλλονται οι δίκες ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των ποινικών δικαστηρίων (με εξαίρεση όσες χαρακτηρίζονται επείγουσες).
Η Ένωση εκτιμά ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι επικίνδυνα ελλιπές καθώς δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τις δίκες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων. Η διάκριση αυτή δεν έχει κάποιο λογικό έρεισμα δεδομένου ότι οι συνθήκες εκδίκασης των διοικητικών υποθέσεων στις οποίες χωρεί εξέταση μαρτύρων και οι οποίες αναστέλλονται, είναι όμοιες με τις συνθήκες που ισχύουν στην εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων. Δεν λαμβάνεται επίσης καμία πρόνοια για τους διενεργούντες ανακριτικές και προανακριτικές ενέργειες δικαστικούς λειτουργούς.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι υφίσταται προφανής αντίφαση και ουσιώδης διάσταση μεταξύ των μέτρων προστασίας που προβλέπονταν μέχρι σήμερα για τη λειτουργία των δικαστηρίων στις περιοχές υψηλού κινδύνου (ιδίως στη Θεσσαλονίκη) και σε αυτά που θα ισχύσουν στο εξής, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά προς το χειρότερο.
Θεωρούμε ότι τέτοιες επιλογές εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία των διαδίκων και των παραγόντων της δίκης και υπονομεύουν την αξιοπιστία και ως εκ τούτου την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Προτείνουμε: α) την άμεση συμπλήρωση της ΚΥΑ ώστε να ανασταλούν κατ΄ ελάχιστον οι δίκες που γίνονται με την παρουσία μαρτύρων (πχ ειδικές διαδικασίες) στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός και β) να υπάρξει άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση των Δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα εικονοτηλεδιάσκεψης.