Μια δικαστική διαμάχη που δεν μοιάζει με τις άλλες καλείται να λύσει η ελληνική δικαιοσύνη. Να βρει απάντηση σε ένα γρίφο που για πρώτη φορά φτάνει στις δικαστικές αίθουσες: Πρέπει ή όχι να υποχρεωθεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια (Wikipedia) να αφαιρέσει κείμενο που έχει αναρτήσει, με αναφορές σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, είναι το ερώτημα..
Η υπόθεση έφτασε το Πρωτοδικείο της Αθήνας μετά από προσφυγή του ακαδημαϊκού και πολιτικού Θεόδωρου Κατσανέβας ο οποίος ζητεί τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Θ. Κατσανέβας , με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκε σήμερα Τρίτη, στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης της Wikipedia.
«Ένας σκότωσε και πολλοί πυροβολούν. Κάποιος πρέπει να καταδικαστεί επιτέλους», είπε η δικηγόρος του Θ. Κατσανέβα στο δικαστήριο ενώ συνεργάτης του ακαδημαϊκού που κατέθεσε ως μάρτυρας τόνισε: .
«Η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα» και συμπλήρωσε. «Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα αραβικά εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης» για να λάβει την απάντηση του προέδρου: «Να τα πείτε στον πρέσβη. Ήρθατε το 2014 για κάτι που έγινε το 2009».
Καθηγητής και χρήστης της Βικιπαίδειας ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπογράμμισε ότι:
«Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη, βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες». Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αλλάξει η επίμαχη πληροφορία; « Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».
Το δικαστήριο, πάντως αποφάσισε τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής η οποία υποχρεώνει – μέχρι την έκδοση της απόφασης – το χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια να αφαιρέσει το επίμαχο κείμενο που έχει αναρτήσει.