Τη μισθολογική ανασφάλεια στους συναδέλφους τους ενέσπειραν οι συνδικαλιστές εταιρείας ασφαλείας (σεκιούριτι) υπογράφοντας σύμβαση χειρότερη και από την… τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Η σύμβαση αφορά τους φύλακες που εργάζονται στην εταιρεία G4S και απασχολούνται (έμμεσος εργοδότης) στην ασφάλεια του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ). Στους οποίους έκοψαν μισθό 640 ευρώ, 100 ευρώ λιγότερα από την ελάχιστη αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ για τους ανειδίκευτους εργάτες.
Ως δικαιολογία για τη μείωση προβάλλονται η… νυχτερινή εργασία και η απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή ο φύλακας θα φτάνει με αυτά για τα οποία προβλέπεται επιπλέον αμοιβή τον… υψηλό μισθό των 740 ευρώ -και αυτά μικτά- που λαμβάνουν όλοι οι ανειδίκευτοι εργάτες. Χωρίς βέβαια τα εξαιρέσιμα και τη νυχτερινή εργασία.
Να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου προβλέπεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να περάσει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να υπερισχύουν των κλαδικών οι επιχειρησιακές συμβάσεις (ενώ έως τώρα ο εργαζόμενος επιλέγει την ευνοϊκότερη ρύθμιση-συλλογική σύμβαση). Διάταξη την οποία αμφισβητεί η Λούκα Κατσέλη.
Ωστόσο, οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων που δραστηριοποιούνται στην G4S (Σωματείο υπαλλήλων Ομίλου G4Security και το σωματείο εργαζομένων G4S Guarding Security Services SA) έσπευσαν, με την επιχειρησιακή σύμβαση της 28ης Ιουνίου, να δεχτούν μείωση αποδοχών έως και 15%.
Μάλιστα η διάρκεια της σύμβασης είναι μόλις 6μηνη, μέχρι το τέλος του χρόνου. Διάρκεια που δικαιολογεί μόνο τον στόχο της μείωσης της ελάχιστης αμοιβής στη χώρα και όχι τη διασφάλιση της συνολικής απασχόλησης όπως ισχυρίζεται η εργοδότρια εταιρεία. Και αυτό λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της νέας τριετούς σύμβασης της ΓΣΕΕ που προβλέπει μισθό ασφάλειας 740 ευρώ, πάγωμα μισθών για το 2010 και αυξήσεις στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1,5%-1,7%) για το 2011 και 2012.
Μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας («Καθημερινή») η ΓΣΕΕ με επιστολή της καλεί τα δύο σωματεία να ακυρώσουν «τη συμφωνία με τους παράνομους όρους της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράψατε».
Παράλληλα, με δεύτερη επιστολή, καλεί τον ΗΣΑΠ να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία απ’ όλο το έργο (φύλαξης των σταθμών) καθώς ο νόμος 3863/2010 στο άρθρο 68 επιβάλλει την υποχρέωση «του φορέα να καταγγείλει τη σύμβαση, όταν τα εντεταλμένα για την παρακολούθηση του έργου όργανα διαπιστώνουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου παραβάσεις εκ μέρους του εργολάβου σχετικά με την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».
Πάντως η εν λόγω σύμβαση, για όσο διαρκεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν ισχύει, γιατί ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει την εφαρμογή των ευνοϊκότερων συμβάσεων της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ωστόσο, σε συνθήκες κρίσης, είναι προφανές ότι όποιος ζητήσει την εφαρμογή των νόμων θα είναι ο πρώτος που θα δει την πόρτα «εξόδου» από την εταιρεία.
* Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η εν λόγω λεόντειος συμφωνία η οποία μάλιστα κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι δύο σύλλογοι εργαζομένων έκαναν λόγο για… τυπογραφικό λάθος. Ωστόσο, στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της επιχειρησιακής σύμβασης προβλέπεται η σαφής εξαίρεση των φυλάκων από τον γενικό κανόνα για αμοιβές στο ύψος του εισαγωγικού μισθού (ασφάλειας). Δηλαδή η εξαίρεση δεν περιορίζεται μόνο στον ονομαστικό μισθό.
Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις εταιρείες πρόσκειται συνδικαλιστικά στη ΔΑΚΕ (σ.σ. και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για «εργοδοτική ομοσπονδία-σφραγίδα»), ενώ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Πουπάκης κάνει λόγο για «ανατροπή της ιεράρχησης των συμβάσεων, επιτρέποντας την υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων, που προβλέπουν δυσμενέστερους όρους, έναντι των κλαδικών». Αλλά αυτό όσον αφορά το Μνημόνιο. Όχι τη συνδικαλιστική πρακτική.