Αθώοι κρίθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο εφοριακοί, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι πήραν «φακελάκι» ύψους 30.000 ευρώ για να επισπεύσουν τον φορολογικό έλεγχο σε επιχείρηση προκειμένου ο ιδιοκτήτης της να λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ.
Η υπόθεση, για την οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2007 στη ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσαν τότε οι κατηγορούμενοι, ο πρώτος ως επιθεωρητής και η δεύτερη ως ελεγκτής.
Το δικαστήριο, εξετάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, έκανε δεκτή την επίκληση της υπεράσπισης σε διάταξη του Ποινικού Κώδικα, που ίσχυε στην πράξη έως το 2008, σύμφωνα με την οποία, όπως εξήγησαν νομικοί κύκλοι, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αίρεται εφόσον η πράξη αυτή αφορά μελλοντικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί το φερόμενο ως δωροδοκούμενο πρόσωπο.
Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο εφοριακοί είχαν ήδη ολοκληρώσει τον φορολογικό έλεγχο της επιχείρησης και ενέκριναν, πριν δεχθούν το «φακελάκι», το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, το οποίο ανέρχονταν συνολικά σε 480.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο νόμος για την παθητική δωροδοκία έχει πλέον αλλάξει και αφορά προγενέστερες και μελλοντικές ενέργειες, αλλά η παραπάνω διάταξη έτυχε εφαρμογής από το δικαστήριο, διότι αφορούσε πράξη που έλαβε χώρα προ της τροποποίησής του.
Νωρίτερα, κατά την απολογία τους, οι εφοριακοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έκαναν λόγο για σε βάρος τους «σκευωρία» από τον επιχειρηματία, προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. , στην οποία απευθύνθηκε ο επιχειρηματίας. «Στήθηκε» επιχείρηση από τους «αδιάφθορους», με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω οι δύο εφοριακοί.