Τέσσερις «πυρήνες», οι οποίοι δραστηριοποιούνταν σε Δομινικανή Δημοκρατία, Τουρκία, Ελλάδα και Ισπανία και είχαν μεταξύ τους ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, αποτελούσαν τον οργανωτικό βραχίονα του διεθνούς κυκλώματος trafficking που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Ύστερα από πολύμηνες έρευνες, η αστυνομία έθεσε χτες σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Ακρόπολη», σε Αττική, Καβάλα, Μαγνησία, Κορινθία και Λασίθι, με σκοπό των εντοπισμό μελών της σπείρας.
Σημαντική συμβολή στη εξάρθρωση της οργάνωσης είχαν οι Αμερικανικές και οι Ισπανικές καθώς και η Europol.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα (16 μέλη της οργάνωσης και δύο για διάφορα αδικήματα).
Ακόμα 19 άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ απελευθερώθηκαν και 20 θύματα της σπείρας, 14 αλλοδαπές και έξι αλλοδαποί.
Το κύκλωμα «ψάρευε» γυναίκες από τη Δομινικανή Δημοκρατία με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ισπανία, έχοντας ως χώρες «transit» την Τουρκία και την Ελλάδα.
Τα μέλη της σπείρας, εκτός από την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών, πλαστογραφούσαν διαβατήρια και «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα.
Τα μέλη του πρώτου πυρήνα είχαν σαν αποστολή να εντοπίζουν άτομα στη Δομινικανή Δημοκρατία με δεινή οικονομική κατάσταση και να τα πείθουν να μεταβούν στην Ισπανία, με την υπόσχεση ότι θα τους προσφέρουν μία καλύτερη ζωή.
Για να κάνουν το ταξίδι «σωτηρίας» έπρεπε να πληρώσουν 5.000 – 6.000 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονταν κυρίως από συγγενείς και οικεία πρόσωπα των θυμάτων. Το εισιτήριο είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Εκεί «έπιανε δουλειά» ο δεύτερος πυρήνας της οργάνωσης, μέλη της οποίας άρπαζαν τα διαβατήρια των θυμάτων και αφού τα παραποιούσαν, τα ταχυδρομούσαν στη χώρα μας.
Για όσο διάστημα παρέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, απαιτούσαν από τα θύματά 40-100 ευρώ την ημέρα για έξοδα διαμονής, και, σε περίπτωση αδυναμίας, τα εξανάγκαζαν, είτε να εκπορνεύονται, είτε να μεταφέρουν ναρκωτικά κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όπου έμπαιναν παράνομα.
Τα μέλη του τρίτου πυρήνα, παραλάμβαναν τα διακινούμενα άτομα στη χώρα μας και τα μετέφεραν στον Πειραιά. Εκεί πλαστογραφούσαν Ισπανικά διαβατήρια.
Απαιτούσαν μάλιστα ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατέβαλλαν, είτε συγγενείς των διακινούμενων ατόμων από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με εμβάσματα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, είτε, εφόσον επρόκειτο για γυναίκες θύματα, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε κρυφούς οίκους ανοχής, με πελάτες που οι ίδιοι έβρισκαν.
Στην περίπτωση που τα θύματα συλλαμβάνονταν από τις Αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, μέλη της οργάνωσης έρχονταν άμεσα σε επαφή μαζί τους και τους υποδείκνυαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.
Στη συνέχεια, και αφού είχαν πλέον εφοδιάσει τα θύματά τους με πλαστά Ισπανικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα προωθούσαν αεροπορικώς στην Ισπανία, έχοντας όμως εκδώσει εισιτήρια με τελικό προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία, ώστε να παραπλανούν τις αρχές και τους ελέγχους στο αεροδρόμιο.
Για τη διαμονή στην Ελλάδα και τα εισιτήρια απαιτούσαν και πάλι υπέρογκα χρηματικά ποσά, και, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής, εξανάγκαζαν τα θύματά τους στην εκπόρνευση.
Στο τελικό προορισμό τους στην Ισπανία, τα θύματα, εξαναγκάζονταν από τα μέλη του τέταρτου πυρήνα, να εκπορνεύονται σε οίκους ανοχής που εκμεταλλεύονταν η εγκληματική οργάνωση.
Επιπλέον, παρακρατούσαν τα γνήσια διαβατήρια των θυμάτων που παραλάμβαναν ταχυδρομικά από την Τουρκία.
Με τη μεθοδολογία αυτή εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση, έχει διακινήσει μέσω Τουρκίας, κυρίως στην Ισπανία, αλλά και την Ιταλία, εκατοντάδες άτομα.
Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, συγκεκριμένα τα χρηματικά ποσά που τα μέλη της απαιτούσαν και εισέπρατταν ως αντίτιμο για την παράνομη μεταφορά των διακινούμενων αλλοδαπών και την κατάρτιση πλαστών εγγράφων με τα οποία τους εφοδίαζαν, διακινούνταν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα, μέσω πολυεθνικών εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι, άπο το 2011, διακινήθηκε το χρηματικό ποσό των 535.000 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, σωματεμπορία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»). Θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.