Προβληματισμένοι με την κλιμάκωση της έντασης της βίας στις φυλακές εκ μέρους των κρατουμένων που καταφεύγουν σε νέου τύπου πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος, σχεδόν «μαφιόζικου» τύπου, είναι οι εργαζόμενοι σε αυτές καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ενδεικτικά είναι τα αλλεπάλληλα κρούσματα ομηρίας υπαλλήλων, με πλέον πρόσφατη την 24ωρη κράτηση έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Μαλανδρίνου από τον ισοβίτη Αλκέτ Ριζάι.
Την ανησυχία εντείνουν και οι δυσκολίες αντιμετώπισης των νέων τρόπων που σκαρφίζονται οι κρατούμενοι, προκειμένου να προμηθεύονται με ολοένα και πιο επικίνδυνο οπλισμό, αφού από τα αυτοσχέδια μαχαίρια έχουν περάσει ακόμα και σε χειροβομβίδες.
Στο εκρηκτικό μείγμα έρχεται να προστεθεί και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγκλείστων αφού πλησιάζουν τους 13.000 σε φυλακές χωρητικότητας 9.200.
«Μας τρομάζει αυτή η κλιμακούμενη βία. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανή περιστατικά. Πρέπει να χυθεί κι άλλο αίμα για να καταλάβουμε επιτέλους, τι συμβαίνει πίσω από τα σιδερένια κάγκελα;» λέει στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος.
«Αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, στον Κορυδαλλό, αντιστοιχεί ένας υπάλληλος σε 300 κρατούμενους, αναλογία που τη νύχτα γίνεται ένας προς 500», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
Η δύναμη των σωφρονιστικών υπαλλήλων αγγίζει μετά βίας τα 1.450 άτομα, ενώ σε περίπου 1.500 υπολογίζονται οι άνδρες της εξωτερικής φρούρησης. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μοιράζονται στα 33 ιδρύματα της χώρας και βεβαίως δεν υπηρετούν όλοι ταυτόχρονα αλλά σε τέσσερις βάρδιες, γίνεται σαφές ότι τα κενά είναι τεράστια.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει τα κονδύλια προχωρώντας μεταξύ άλλων στη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας και σε προσλήψεις προσωπικού. Μέτρα που όπως λένε όμως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν αρκούν για να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.