Οκτώ αλλοδαπούς, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σε συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ και της Δ.Α. Μαγνησίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στη Σκιάθο, στις 26 Ιουνίου, έγιναν έρευνες σε επτά σπίτια και δύο καταστήματα. Εκτός των οκτώ, συνελήφθη κι ένας Έλληνας για υπόθαλψη εγκληματία.

Η Αστυνομία διαπίστωσε παράλληλη και διαρκή δράση δύο εγκληματικών ομάδων, ανεξάρτητα η μία από την άλλη, που ήταν όμως σε συνεννόηση αναφορικά με την δραστηριότητά τους, στη διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών.

Η εγκληματική δραστηριότητα της Α’ ομάδας, διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του2018, ενώ της Β’ ομάδας από τις αρχές Ιουνίου του 2019.

Ως προς τον τρόπο δράσης, αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα «χτυπήσουν» και συγκεκριμένα:

Σαββατοκύριακα και αργίες μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

Καθημερινές η Α’ Ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη Ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.

Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού. Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Σημειώνεται ότι η κάθε Ομάδα, είχε συγκεκριμένο «συνεργαζόμενο» κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί εβδομήντα εννέα 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ για κάθε ομάδα. Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών.

Κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ.