Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυλαία των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια και 361 συνεδριάσεις για να μπει η πολύκροτη δίκη στην τελική της ευθεία με τους συνολικά 68 κατηγορούμενους να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι 65 από τους κατηγορούμενους είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με τους 18 από αυτούς να είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 18 Ιουνίου οπότε αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεση του ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης από τους συνολικά 70 που προσήλθαν στο δικαστήριο αν και είχαν προταθεί 230.
Αμέσως μετά αναμένεται ο σχολιασμός καταθέσεων, τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπιση, και στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, δηλαδή με αλφαβητική σειρά.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν κάποιοι από τους κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου παραμονές, μάλιστα, των βουλευτικών εκλογών. Οι περισσότεροι, ανάμεσα τους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχουν επιλέξει να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους και για το λόγο αυτό είναι πιθανό να αναγνωστεί στο δικαστήριο μόνο μια δήλωση τους. Όπως πιθανολογείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα είναι εκείνος που θα κλείσει τον κύκλο των απολογιών αφού προηγουμένως ακούσει όλους τους συγκατηγορούμενους του. Άλλωστε, μέχρι τώρα η υπεράσπισή του έχει ακολουθήσει την συγκεκριμένη τακτική καθώς ήταν εκείνη που είχε τον τελευταίο λόγο τόσο στην κατάθεση εγγράφων όσο και στους μάρτυρες υπεράσπισης.
Στην πολύχρονη ακροαματική διαδικασία στο βήμα του μάρτυρα εκτός από τους 70 μάρτυρες υπεράσπισης ανέβηκαν και 147 κατηγορητηρίου. Είναι τέτοιος ο όγκος της δικογραφίας που χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος , από το Φεβρουάριο 2018 έως τον Μάρτιο 2019, για να αναγνωστούν τα έγγραφα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα οπτικοακουστικά πειστήρια (βίντεο, ηχητικά κ.λ.π.).
Πάντως, η δίκη έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει καθώς μετά τις απολογίες τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνήγοροι των δυο πλευρών οι οποίοι θα κληθούν να αγορεύσουν. Πρόκειται για συνολικά 12 συνηγόρους πολιτικής αγωγής ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης έχουν δηλώσει παράσταση περισσότεροι από 150.
Ωστόσο, αυτό που θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας στις βασικές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην εγκληματική οργάνωση. Όπως λένε νομικοί, με δεδομένο ότι ισχύει πάντα ο ηπιότερος νόμος, με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου αλλάζει σημαντικά το πλαίσιο ποινής, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αφορά όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Ο νέος Κώδικας προβλέπει μείωση στην ελάχιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς από την ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι πρότινος, με τις αλλαγές ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης (ΠΚ 187 παρ.3) τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Πρόκειται για την ίδια ποινή που προβλέπεται για ένα απλό μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων καθώς στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν αμετάκλητα ακόμα και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχουν τη δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα και να εκλέγονται βουλευτές.