Στο «σκαμνί» κάθισαν ξανά, σήμερα, οι 21 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου Γ. Ρουσάκη, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ οπαδών ομάδων, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, για την υπόθεση ακολουθήθηκε διαδικασία εξπρές προκειμένου να μην φτάσουμε τις 6 Μαρτίου, οπότε λήγει το 18μηνο κράτησης του βασικού κατηγορούμενου.
Στο Δικαστικό Μέγαρο, τόσο μέσα όσο και έξω, τέθηκαν σε ισχύ δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, ενώ στήθηκε ξανά η μαγνητική πύλη από την οποία περνούν οι πάντες – κατηγορούμενοι, μάρτυρες, ακόμη κα οι δικηγόροι!
Η δίκη ξεκίνησε, λίγο μετά τις 09.00 το πρωί αφού λίγα λεπτά πριν είχε μεταφερθεί στη δικαστική αίθουσα ο βασικός κατηγορούμενος και διεκόπη στις 6 το απόγευμα. Στο δικαστήριο προσήλθαν 16 από τους 21 κατηγορούμενους και οι υπόλοιποι παρίσταντο δια των δικηγόρων τους.
Η δίκη, αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων και λόγω του μεγάλου αριθμού των μαρτύρων υπεράσπισης (9 στον αριθμό) διεκόπη στις 6 το απόγευμα για να συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί. Πριν την διακοπή, το δικαστήριο αποσύρθηκε για λίγο αφού κρίθηκε σκόπιμο να αποφασίσει εάν θα αναγνωστούν ή όχι οι απολογίες των 2 ανήλικων συλληφθέντων καθώς γι’ αυτούς έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε από το δικαστήριο ήταν ο πατέρας του άτυχου 19χρονου, ο οποίος μίλησε για λίγα λεπτά, καθώς δεν ήταν παρών στη συμπλοκή, παρά μόνο είδε το γιο του να φεύγει από τα Μάλια με τηνπαρέα του, και υπέθεσε ότι θα πήγαιναν στη Χερσόνησο. Ακολούθησε ένας μάρτυρας περιστατικού που προηγήθηκε της αιματηρής συμπλοκής, σε μία κρεπερί, ωστόσο ο μάρτυρας αναίρεσε ότι αναγνώρισε τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου.
Νωρίς το απόγευμα, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνογόρου πολιτικής αγωγής κ. Γ. Στειακάκη και του συνηγόρου υπεράσπισης, για διαδικαστικά θέματα και η κατάσταση βγήκε εκτός “ελέγχου” ενώ το δικαστήριο διέκοψε για να “ηρεμήσουν” τα πνεύματα! Όμως, η ένταση συνεχίστηκε και μερίδα των συγγενών του άτυχου Ρουσσάκη κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του συνηγόρου υπεράσπισης.
Η δίκη διεκόπη και συνεχίστηκε με την κατάθεση των υπόλοιπων μαρτύρων. Ακολούθησαν ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Μ. Μιχαλοδημητράκης και ο αδερφός του 26χρονου φερόμενου ως δράστη.
Η κατάθεση Μιχαλοδημητράκη
Όπως είπε ο κ. Μιχαλοδημητράκης, το θανατηφόρο χτύπημα ήταν αυτό στον αριστερό πνεύμονα, τον οποίο αφού “έκοψε” στη συνέχεια χτύπησε την καρδιά. Το δεύτερο χτύπημα ήταν στην κοιλιακή χώρα αλλά δεν ήταν θανατηφόρο. Πρόσθεσε ότι ήταν ένας ο δράστης κι ένα το φονικό μαχαίρι πάχους 2 χιλιοστών και μονόστομο αλλά αδιευκρίνιστου τύπου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για συμπλοκή νέων παιδιών με την αδρεναλίνη στα ύψη ενώ σημείωσε ότι είναι αδύνατον να καταλάβει την ακριβή θέση του θύματος λόγω των συνεχόμενων αλλαγών θέσης των εμπλεκόμενων. Πάντως, όπως κατέθεσε, εκτεθειμένη ήταν η αριστερή πλευρά του θύματος το οποίο προφανώς ήταν στριμωγμένο… Δεν διαπίστωσε πάντως τραύματα άμυνας σε μαχαίρι αλλά σε … ρόπαλο! Ερωτηθείς από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με τη φονική συμπλοκή ήταν σαφής: «Έχω μαχαίρι, έχω στόχο, έχω αντίπαλο, θα κάνω τη δουλειά μου»!
Οι υπόλοιπες καταθέσεις
Συγκλονιστική ήταν, νωρίτερα, και η τρίτη κατάθεση, αυτή ενός αστυνομικού, από την ομάδα που κλήθηκε στη συμπλοκή στην παραλιακή. Όπως είπε ο αστυνομικός, περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα της μοιραίας νύχτας, είδε μια ομάδα ατόμων σε μηχανές, με κράνη και κουκούλες. Τους ακολούθησε με το περιπολικό, ώσπου σταμάτησαν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και “έσπασαν” σε δύο ομάδες.
Οι αστυνομικοί, έχοντας υπόψιν τα επεισόδια που συχνά σημειώνονται μεταξύ οπαδών ομάδων, κατευθύνθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου του ΟΦΗ, στα Καμίνια, όπου βρήκαν μια ομάδα οπαδών με ξύλα στα χέρια. Οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν για την “ύποπτη” ομάδα και τους ζήτησαν να μη φύγουν από το Σύνδεσμο, ενώ βλέποντας ότι ήταν ήρεμοι, οι αστυνομικοί αποχώρησαν.
Λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί δέχτηκαν κλήση για συμπλοκή μεταξύ νεαρών στην πεζογέφυρα, στην παραλιακή λεωφόρο. Φτάνοντας εκεί αντίκρισαν μία μάχη, σώμα με σώμα, αλλά και με πέτρες και καδρόνια, ακόμη … και φτυάρια! Όπως είπε ο ίδιος, η σφοδρή σύγκρουση συνεχιζόταν για 25 λεπτά, ενώ μέχρι και … τα κολωνάκια του φωτισμού έσπαγαν και χρησιμοποιούσαν ως μέσα επίθεσης. Όταν τελείωναν τα πολεμοφόδια, υποχωρούσαν εφοδιάζονταν ξανά, και ξανάρχιζαν, θυμάται ο αστυνομικός.
Στην έκκληση των ένστολων να σταματήσουν, απάντηση λάμβαναν μόνο από έναν 42χρονο (που παρίσταται μέσω του συνηγόρου του), ο οποίος εκφραζόταν με αγανάκτηση απέναντι στους αστυνομικούς, αποδίδοντάς τους ευθύνες για το ότι έφθασαν τα πράγματα ως εκεί, ενώ ταυτόχρονα ήταν επιθετικός και εμψύχωνε την “ομάδα” του για να συνεχίσει τη συμπλοκή!
«Λυπάμαι που το λέω, θα μπορούσαμε να έχουμε κι άλλους νεκρούς» – είπε ο αστυνομικός ενώπιον του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι βλέποντας το κακό να έρχεται, ζήτησε άδεια να πέσουν χημικά είτε να πυροβολήσει στον αέρα εκφοβιστικά, όμως πήρς αρνητική απάντηση. Την ώρα που είδε μια ομάφα νεαρών να τρέπεται σε φυγή προς την πλευρά της θάλασσας, ο αστυνομικός θυμάται να βλέπει ένα αυτοκίνητο να παίρνει “μπρος”, άτομα να τρέχουν προς το μέρος του και το αυτοκίνητο να φεύγει, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προς το Παγκρήτιο Στάδιο.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι με το αυτοκίνητο αυτό μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο ο άτυχος 19χρονος Γιάννης Ρουσάκης.
Διακοπή λόγω πραγματογνωμοσύνης
Μια πραγματογνωμοσύνη με εργαστηριακά αποτελέσματα από την εξέταση πειστηρίων της υπόθεσης έφερε αναστάτωση , από νωρίς το πρωί, στο Δικαστήριο, καθώς οι δικηγόροι δεν γνώριζαν την ύπαρξη αυτής της πραγματογνωμοσύνης που δεν ήταν ενσωματωμένη στη δικογραφία. Το δικαστήριο διέκοψε για δέκα λεπτά προκειμένου να διανεμηθούν αντίγραφα της πραγματογνωμοσύνης.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της διακοπής, η μητέρα του 19χρονου θύματος πλησίασε το βασικό κατηγορούμενο για τη δολοφονία, ο οποίος ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς, και φώναξε προς το μέρος του … «το αίμα του Γιάννη να σε πνίξει, φονιά»…