Οι αποδράσεις μέσα από τις φυλακές έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για χολιγουντιανές υπερπαραγωγές αλλά και δημοφιλείς σειρές που έσπασαν ταμεία.Κρατούμενοι που κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά τους και να πετάξουν προς την ελευθερία πρωταγωνίστησαν σε ευφάνταστες ιστορίες ταλαντούχων δημιουργών.
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Ωστόσο, αν και ακούγεται κλισέ, έχει αποδειχθεί πως η ζωή ξεπερνά και το πιο καλογραμμένο σενάριο. Η κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού ανήμερα της πρωτοχρονιάς, δύο προσωρινά κρατούμενων αλβανικής καταγωγής, έγινε για ακόμη μία φορά πρώτη είδηση.
Οι κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στην ασφάλεια, τη… χαλαρότητα της ημέρας και κατάφεραν να φύγουν σαν κύριοι από τη φυλακή χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο σχοινί. Αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι αυτή ήταν η πρώτη απόδραση που σημειώθηκε από το 2015, γεγονός είναι πως η απουσία των κρατουμένων έγινε αντιληπτή πολλές ώρες αργότερα, σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.
Το newsbeast.gr κάνει μία αναδρομή στις αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία με κεντρικά πρόσωπα κρατούμενους που, στις περισσότερες περιπτώσεις, έγιναν θρύλος στην προσπάθειά τους να βρουν την «τελευταία έξοδο» ξεγελώντας το σύστημα και τους δεσμοφύλακές τους.
Ο γοητευτικός «ληστής με τις γλαδιόλες»
Ο Θεόδωρος Βερνάρδος, γνωστός ως ληστής με τις γλαδιόλες, είχε τον τρόπο του να ξεγλιστρά από τις αρχές. Την παραμονή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ντυμένος παπάς, πραγματοποίησε την πρώτη ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα. Είχε κρύψει την καραμπίνα κάτω από το ράσο του.
Λάτρης της πλούσιας ζωής και της διασκέδασης, ο Βερνάρδος δεν άργησε να εντοπιστεί καθώς ο τρόπος με τον οποίο ξόδευε τη λεία από τη ληστεία τον πρόδωσε. Ωστόσο, τα σίδερα της φυλακής δεν στάθηκαν ικανά να τον κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κρατούμενος, που αγαπήθηκε από τις γυναίκες σαν σταρ του σινεμά, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή με κινηματογραφικό τρόπο. Η μπάλα που έπαιζαν οι κρατούμενοι αποτέλεσε το εισιτήριο για να φύγει από τη φυλακή.
Ο Βερνάρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η μπάλα που έπεσε μακριά απέσπασε την προσοχή του φύλακα κατάφερε να πηδήξει την μάντρα της φυλακής και να εξαφανιστεί. Ο Βερνάρδος τον Μάιο του 1974, κρατώντας μία ανθοδέσμη με γλαδιόλες με την οποία έκρυβε το όπλο του, έκανε μία ακόμη ληστεία ενώ στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό από το οποίο επέστρεψε αεροπορικώς. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο και οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές, όπου βρέθηκε απαγχονισμένος το καλοκαίρι του 1984.
Βασίλης Παλαιοκώστας ο «ιπτάμενος δραπέτης»
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει καταφέρει να αποδράσει συνολικά τέσσερις φορές, τις δύο από τις οποίες με ελικόπτερο! Η πρώτη απόδραση καταγράφεται το καλοκαίρι του 2006, όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και το φίλο του Αλκέτ Ριζάι.
Η απόδραση ήταν καλά οργανωμένη και σε μόλις 35 δευτερόλεπτα οι δύο κρατούμενοι είχαν «πετάξει» προς την ελευθερία. Το Φεβρουάριο του 2009 οι δυο βαρυποινίτες κατάφεραν να δραπετεύσουν και πάλι με ελικόπτερο. Το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά, πάνω από τα κελιά της απομόνωσης των φυλακών Κορυδαλλού και οι συνεργοί τους τους πέταξαν μία σκάλα για να ανέβουν.
Ο Ριζάι συνελήφθη, ωστόσο, o Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει από τότε άφαντος και θεωρείται από τις αρχές ο νούμερο ένα καταζητούμενος Έλληνας κακοποιός. Ο Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες της Ιντερπόλ και έχει επικηρυχτεί με 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο «BBC News Magazine profile», για τον Παλαιοκώστα με τίτλο «Ο άπιαστος» (The Uncatchable). Αποδράσεις καταγράφει στο βιογραφικό του και ο αδελφός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκος.
Το «αγρίμι του βουνού», όπως τον αποκαλούν, κατάφερε να αποδράσει το 1988 από τις φυλακές Τρικάλων και το 1990 από τις φυλακές Κορυδαλλού, κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές κατάφεραν αρκετές φορές να αποτρέψουν την απόδραση του Νίκου Παλαιοκώστα, ενώ φέρεται να είχε σχεδιάσει την εισβολή με θωρακισμένο αυτοκίνητο στις φυλακές της Λάρισας η οποία δεν έγινε ποτέ. Ο αστικός μύθος θέλει τους αδελφούς Παλαιοκώστα να φέρουν το παρατσούκλι «Ρομπέν των φτωχών», καθώς εμφανίζονται μέρος της λείας από τις ληστείες που έχουν διαπράξει να την έχουν μοιράσει σε φτωχούς.
Βαγγέλης Ρωχάμης, ο μετρ των αποδράσεων
Τα σκήπτρα με τις περισσότερες αποδράσεις κρατά ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Ο άνθρωπος που θεωρείται μέτρ των αποδράσεων έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις αρχές περισσότερες από δέκα φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Αλικαρνασσού και Κέρκυρας. Μία από τις αποδράσεις του, που έμειναν στην ιστορία, καταγράφεται το 1986, όταν βγήκε από τις φυλακές μαζί με τους επισκέπτες των κρατουμένων.
Ο Έλληνας «φαντομάς» είχε πολλούς φίλους έξω από τις φυλακές οι οποίοι, κάθε φορά που κατάφερνε να αποδράσει, ύψωναν ασπίδα προστασίας γύρω του ώστε να μην πιαστεί στην τσιμπίδα της αστυνομίας. Μάλιστα, ο θρύλος λέει πως την ώρα που τον αναζητούσαν διασκέδαζε… άνετος στα μπουζούκια! Από το 2000 ο Βαγγέλης Ρωχάμης βρίσκεται εκτός φυλακής και ζει στην Εύβοια.
Ο «πεταλούδας» Κώστας Σαμαράς
Στο βιογραφικό του Κώστα Σαμαρά, του επονομαζόμενου «πεταλούδα» καταγράφονται πέντε επιτυχημένες αποδράσεις. Στον Κώστα Σαμαρά χρεώνονται κάποιες από τις θεαματικότερες αποδράσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας. Κατάφερε να δραπετεύσει από την τουαλέτα στην Αστυνομική Διεύθυνση της Λάρισας και από το Τμήμα στις Σέρρες, σκάβοντας έναν τοίχο μέσα σ’ ένα βράδυ με μία αυτοσχέδια σιδερένια λάμα.
Κατάφερε να διαφύγει ακόμη και από μία κλούβα μεταγωγών η οποία, μετά από δίκη στον Πειραιά, τον μετέφερε στις Φυλακές Κέρκυρας. Ο Σαμαράς, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν, άρχισε να κόβει το ξύλινο πάτωμα της κλούβας και, όταν έκαναν στάση στην Αμφιλοχία, φόρεσε γυαλιά ηλίου και καπέλο βγήκε από την τρύπα που είχε κάνει στο πάτωμα, σύρθηκε στην άσφαλτο, σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει με αποτέλεσμα να μην τραβήξει την προσοχή των αστυνομικών.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά τον περίμενε ο φίλος του, Βασίλης Παλαιοκώστας. Το Μάρτιο του 2018 ο Σαμαράς, ο οποίος είχε πολλά πρόσωπα, καθώς εκτός από ληστής είχε το προφίλ του φιλόσοφου του καλλιτέχνη και του συγγραφέα, αποφυλακίστηκε. Μάλιστα, προχώρησε και στην επανέκδοση του βιβλίου του «Καταζητείται» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται νέα κεφάλαια και άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του.
Κώστας Πάσσαρης, ο σκληρός
Ο Κώστας Πάσσαρης θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς κακοποιούς με τις περιπέτειές του στην παρανομία να ξεκινούν ενώ ήταν ακόμη έφηβος. Ο Κώστας Πάσσαρης επί σειρά ετών μπαινόβγαινε στη φυλακή. Τον Φεβρουάριο του 2001 ο Κώστας Πάσσαρης, ενώ ήταν κρατούμενος, προφασίστηκε επιληπτικές κρίσεις και μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
Εκείνη την ημέρα ο Κώστας Πάσσαρης βρήκε την ευκαιρία να σπάσει τα δεσμά του. Έξω από το νοσοκομείο εκτέλεσε εν ψυχρώ τους δύο, από τους τρεις, φρουρούς του και στη συνέχεια διέφυγε. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν. Ο Πάσσαρης πέρασε τα σύνορα και τελικά συνελήφθη στη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε σε ισόβια. Ο Κώστας Πάσσαρης δηλώνει, πλέον, ότι θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.
Ο Σορίν Ματέι και το μακελειό της οδού Νιόβης
Μπορεί ο Σορίν Ματέι να έγινε γνωστός από το μακελειό της οδού Νιόβης, ωστόσο, ήδη μετρούσε επτά αποδράσεις. Πρώτη φορά κατάφερε να διαφύγει το 1995, όταν κατά τη διάρκεια δίκης του για ληστεία, έφυγε μέσα από τις τουαλέτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Συνελήφθη, λίγο αργότερα, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να τον κρατήσει πίσω από τα σίδερα αφού κατάφερε να αποδράσει και πάλι, στις 10 Μαρτίου 1996, μέσα από τις φυλακές της Κέρκυρας για να συλληφθεί λίγο αργότερα.
Τον ίδιο μήνα, ο Σορίν Ματέι κατάφερε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς φρουρούς από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς αλλά και για ακόμη μία φορά συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές της Λάρισας απ’ όπου κατάφερε και πάλι να διαφύγει. Όταν το Μάιο του 1997 συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς, οδηγείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα διατάσσεται η μεταγωγή του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, ωστόσο καταφέρνει να αποδράσει από το Τμήμα Μεταγωγών και να επιστρέψει στην Αθήνα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 οι αρχές εντοπίζουν τον Σορίν Ματέι σε μία φίλη του στην οδό Νιόβης. Ο διαβόητος κακοποιός ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμα και η βραδιά βάφτηκε με αίμα καθώς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρήκε τραγικό θάνατο η νεαρή Αμαλία Γκινάκη. Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, λίγο πριν καταθέσει για το μακελειό της οδού Νιόβης.
Πίτερ Σέντομ, ο… γιατρός
Ο Αμερικανός Πίτερ Σέντομ κατάφερε να δραπετεύσει το 2002, από τις φυλακές Κορυδαλλού, έχοντας βοήθεια από μέσα. Ο 33χρονος ισοβίτης με τη βοήθεια της ψυχολόγου των φυλακών, με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση, ντύθηκε γιατρός και έφυγε σαν κύριος από την πόρτα της φυλακής. Ο Σέντομ είχε γίνει αγνώριστός καθώς είχε φορέσει περούκα, σκούρο κοστούμι και γυαλιά μυωπίας. Κατάφερε να αποδράσει χωρίς να τον αντιληφθούν οι πέντε φρουροί που είχαν υπηρεσία. Το ζευγάρι διέφυγε στη Λατινική Αμερική όπου και βρέθηκε νεκρό από ναρκωτικά.
Η Όλια Κρίκοβιτς έγραψε ιστορία
Η Όλια Κρίκοβιτς, κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», το καλοκαίρι του 2012 κατάφερε να γράψει ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Το σχέδιό της ήταν απλό αλλά στέφθηκε με επιτυχία.
Η Σέρβα κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών ν’ ανοίξει την πόρτα, ισχυριζόμενη ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα. Όταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από το φίλο της 43χρονης γυναίκας που την περίμενε και κατάφερε να διαφύγει με τους φρουρούς να μην προλαβαίνουν να την εμποδίσουν.