Γενικές ή ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις, με τη μορφή τακτικών ή έκτακτων επιχειρήσεων, πραγματοποιούν στις περιοχές αρμοδιότητάς τους όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής 2010 – 2014 και του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, που έχει εκπονήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι γενικές αστυνομικές εξορμήσεις έχουν στόχο την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ, οι ειδικές την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών κ.λπ., από το προσωπικό της αρμόδιας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κατά περίπτωση, συνδράμουν και συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγιεινής κ.λπ.).

Ενδεικτικά, στις πολυάριθμες γενικές και ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 22.10.2012 έως και την Κυριακή 28.10.2012, συμμετείχαν 6.774 αστυνομικοί και 2.474 οχήματα, ελέγχθηκαν 32.002 άτομα και 17.617 οχήματα, ενώ, προσήχθησαν 4.496 (853 ημεδαποί και 3.643 αλλοδαποί)

Επίσης, διαπιστώθηκαν συνολικά 524 παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, ενώ, βεβαιώθηκαν αντίστοιχα και διοικητικές παραβάσεις, για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες διοικητικές και δημοτικές αρχές.

Οι γενικές και ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες των 14 Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.