Την καταδίκη από το τριμελές πλημμελειοδικείο Λάρισας σε 4 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζου Μαρούδα, αλλά και των Κώστα Τζέλλα και Χρυσόστομου Πάσχου από την Ομοσπονδία Καρδίτσας, για τις αγροτικά μπλόκα στη Νίκαια το 2013, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι πρόκειται για πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη εναντίον των συναδέλφων τους, καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, γενικές συνελεύσεις και πανελλαδικές συσκέψεις.
«Πρωτόδικα οι συνάδελφοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία της ΄διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση, από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο’. Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο εφετείο, το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως, αφού ο μάρτυρας κατηγορίας που εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής της τροχαίας Λάρισας είπε ότι είχε σταματήσει από την αστυνομία και είχε πραγματοποιηθεί εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων όταν οι αγρότες πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία τους στην ΠΑΘΕ, συνεπώς κανένας κίνδυνος ατυχήματος και σωματικής βλάβης δεν υπήρχε» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συμπληρώνει: «Η εισαγγελέας της έδρας, είπε ότι δεν προκύπτει από την ακροαματική διαδικασία τέτοιος κίνδυνος που εμπεριείχε το κατηγορητήριο, και πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών η οποία πρέπει να τεθεί στο αρχείο λόγω παραγραφής. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των συναδέλφων μας, και επέβαλε την παραπάνω ποινή».
Μεταξύ άλλων, οι ομοσπονδίες των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας στην καταγγελία τους, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ σημειώνουν ότι η αιτία που βγαίνουν οι αγρότες στον δρόμο είναι «η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων». Τέλος, μέσω της ανακοίνωσης, οι ομοσπονδίες απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι δίκες των αγροτών και να πάψουν οι διώξεις – και καλούν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες.