Ως μία από τις «σημαντικότερες υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Ελλάδας», χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία η εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε με χαρακτηριστικά «μαφίας» και δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, διαπράτοντας διαρρήξεις και κλοπές σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα και αποκομίζοντας πλούσια «λεία».
Στη διάρκεια γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα τα δύο τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν συνολικά 14 αλλοδαποί, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών ο 57χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης και δύο χαρακτηριζόμενα ως «ηγετικά» στελέχη, ένας 56χρονος κι ένας 49χρονος.
Σε βάρος των τριών συγκεκριμένων προσώπων είχαν εκδοθεί ισάριθμα ευρωπαϊκά εντάλματα των διωκτικών αρχών της Γαλλίας, χώρα στην οποία φέρεται ότι δρούσε, επίσης, η οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την επιχείρηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, μία δεύτερη, παράλληλη, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκεί αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 17 συλλήψεις, φερόμενων ως μελών της ίδιας οργάνωσης.
Όπως τόνισε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την υπόθεση, ο 57χρονος – γεωργιανής καταγωγής άνδρας – φέρεται ότι «διηύθυνε» την οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η σύλληψή του έγινε σε εκτέλεση του εντάλματος των Γάλλων. Ο ίδιος κατηγορούμενος έχει χαρακτηριστεί παλιότερα από τις ξένες διωκτικές Αρχές ως «αρχηγός» της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη, έχοντας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τον βαθμό του «Vor V Zakone» (σ.σ. τίτλος τιμής των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας που στα ρωσικά σημαίνει «κλέφτης του νόμου»). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον είχε περιγράψει ως «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».
Ο 57χρονος είχε καταδικαστεί σε 14ετή κάθειρξη από Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης, για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», πράξη συνδεόμενη με παλιότερη υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, που αφορά το χρονικό διάστημα προ του 2012. Για την υπόθεση αυτή, η οποία είναι προγραμματισμένη να δικαστεί την επόμενη εβδομάδα σε δεύτερο βαθμό, αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016 και έκτοτε ήταν ελεύθερος. Την έκδοσή του είχαν ζητήσει παλιότερα οι ισπανικές και γεωργιανές Αρχές, αλλά το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια.
Σε ό,τι αφορά τις κλοπές και διαρρήξεις για την εξιχνίαση των οποίων οργανώθηκε η παράλληλη αστυνομική επιχείρηση σε Ελλάδα και Γαλλία, ο κ. Αϊβαζίδης, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 56 «χτυπήματα» τον τελευταίο χρόνο, με τη «λεία» των κλοπιμαίων να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. «Στη Γαλλία δρούσαν στις περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας», πρόσθεσε ο ταξίαρχος.
Αναλύοντας τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο αστυνόμος Πέτρος Τάνος, τόνισε ότι αυτή λειτουργούσε με «πυραμιδικό σύστημα διοίκησης», ενώ η στρατολόγηση των μελών της άρχισε τουλάχιστον από τα μέσα του 2015. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το κύκλωμα διέπραττε «δύο με τρεις κλοπές την ημέρα», ενώ τα «χτυπήματα» πραγματοποιούνταν «με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως, πρωινές ώρες, όταν έλειπαν οι ιδιοκτήτες». Οι δράστες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν διαρρηκτικά εργαλεία χωρίς να αφήνουν αποτυπώματα και λάμβαναν μέτρα αντι-παρακολούθησης, κάνοντας προηγουμένως αυτοψίες στα σπίτια – «στόχους» και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους».
Όπως γνωστοποιήθηκε, εκτός από τους τρεις διωκόμενους με ευρωπαϊκά εντάλματα, εννέα από τους συλληφθέντες (της Θεσσαλονίκης) κατηγορούνται ως φυσικοί δράστες, ενώ άλλοι δύο φέρονται ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων της πόλης, που αποδέχονταν και εκποιούσαν τα κλεμμένα κοσμήματα και χρυσαφικά. Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δώδεκα ακόμη μελών του κυκλώματος, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Ερωτηθείς για πυροβολισμούς που ανέφεραν κάτοικοι της Πυλαίας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, ο κ. Αϊβαζίδης, διέψευσε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ διευκρίνισε ότι τραυματίστηκε αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Κατά την παρουσίαση έγινε γνωστό, ότι στην ίδια περιοχή (Πυλαία) συνελήφθησαν ο οδηγός και δύο σωματοφύλακες του 57χρονου που επιχείρησαν να αποφύγουν τη σύλληψη και στην προσπάθεια αυτή το όχημα στο οποίο επέβαιναν εμβόλισε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. Στον επιτόπιο έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι κατείχαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και εννέα φυσίγγια, όπως επίσης δύο μαχαίρια.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι τρείς διωκόμενοι με τα ευρωπαϊκά εντάλματα προσήχθησαν πρώτα ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το σκέλος της έκδοσής τους στη Γαλλία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες αξιόποινες πράξεις.