Η δράση ομάδας αλβανών εκβιαστών που είχαν υπό τον έλεγχό τους περίπου τριάντα οίκους ανοχής στην οδό Ιάσονος, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε στο φως με αφορμή μπαράζ εμπρησμών σε «σπίτια» της πρωτεύουσας. Η σχετική δικογραφία που σχημάτισε στις 20 Μαρτίου το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης και τα κέρδη που αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή».
«Να κάνεις ό,τι σου λέμε, θα πληρώσεις εμάς και τους φύλακες και δεν μας ενδιαφέρουν τα έξοδά σου, σου αφήνω μια ημέρα να το σκεφτείς», απείλησε ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο 44χρονος αλβανός Κ. L.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί του τμήματος Ομονοίας, ύστερα από έρευνες, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τα τελευταία επτά χρόνια και απαιτούσε εκβιαστικά για καθένα από τους τριάντα οίκους ανοχής 60 ευρώ, αθροιστικά 1.800 ευρώ ημερησίως, δηλαδή ο ετήσιος τζίρος τους άγγιζε τα 600.000 ευρώ!
Ως εγκέφαλος της σπείρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φέρεται 49χρονος που για το «ξέπλυμα» των χρημάτων διατηρούσε καφενείο.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχή στην οδό Ιάσονος δέχτηκε τηλεφώνημα από άτομο που συστήθηκε ως «Ανδρέας» και ο οποίος απαίτησε 60 ευρώ καθημερινά για «προστασία» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα σας σκοτώσω και θα σας βάλω φωτιά».
Στις 27 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα που ο οίκος ανοχής ξεκίνησε να λειτουργεί, έξι άτομα εισέβαλαν στο ημιυπόγειο της οδού Ιάσονος και ζήτησαν από γυναίκα που εργαζόταν ως βοηθητικό προσωπικό να κλείσει το «σπίτι», καθώς, όπως δήλωσαν, είχαν διαφωνίες και εκκρεμότητες με την ιδιοκτήτρια. Την επόμενη ημέρα και ενώ το ποσό που απαιτούσαν για «προστασία» δεν είχε… καταβληθεί, δύο άτομα μπήκαν στον οίκο ανοχής, περιέλουσαν τα στρώματα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.
Η ιδιοκτήτρια κατέθεσε το συμβάν στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, λέγοντας μάλιστα στους αστυνομικούς ότι πίσω από τον εμπρησμό βρίσκεται άτομο με το όνομα «Ανδρέας». Στη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πάρουν καταθέσεις και από άλλους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής αλλά, όπως αναφέρουν στη δικογραφία, αντιμετώπισαν «αρνητική στάση, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα».
Ανεπίσημα πάντως φέρονται να μετέφεραν στους αστυνομικούς ότι οι αλβανοί μπράβοι ήταν γνωστοί στην πιάτσα ως «Adus Mamuta» (από τον συνδυασμό των ονομάτων των ηγετικών στελεχών της ομάδας).
Οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής φέρονται επίσης να δήλωσαν ότι «οι Αλβανοί είναι σκληροί, φοβόμαστε, δεν λογαριάζουν τίποτα», καθώς και ότι «όταν πάμε για δουλειά, θέλουμε να έχουμε σίγουρα δύο ή τρία ραντεβού για να βγάλουμε τα ημερήσια έξοδα των Αλβανών».