Φως στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση της Siemens επιχειρεί να ρίξει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μέσα από μαρτυρίες προσώπων που εμφανίζονται να είχαν λογαριασμούς κυρίως σε ελβετικές τράπεζες.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997 – 2002) Αντώνης Κάντας, παλιός γνώριμος των αρχών από την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε στο ρόλο των κατηγορουμένων τραπεζιτών στην υπόθεση Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ καθώς, όπως είπε, ο πρώτος του είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στη Dresdner Bank από τον οποίο φέρεται να «πέρασαν» 1, 3 εκατ. ευρώ ενώ ο δεύτερος είχε διακινήσει «μίζες» που έλαβε από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο Αντ. Κάντας μίλησε και για τις «μίζες» των εξοπλιστικών που ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι πήρε. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, αν δεν έπαιρνε τα «μαύρα χρήματα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα είτε θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρεία είτε θα παρέμεναν στον αντιπρόσωπο που τα προωθούσε καθώς ήταν ενσωματωμένα στο κόστος προώθησης. Συνολικά, επανέλαβε ο μάρτυρας, ο ίδιος είχε λάβει 11,3 εκατ. ευρώ για 11 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
«Εγώ δεν αποφάσιζα, δεν συμμετείχα σε επιτροπές… Τα χρήματα αυτά μού δόθηκαν για να προχωράει απρόσκοπτα ο φάκελος… να μην τον καθυστερήσω…», τόνισε ο κ. Κάντας και πρόσθεσε: «Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων».
Πρόεδρος: Υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα;
Α. Κάντας: Νομίζω πως ναι. Εκτιμώ ότι ο κύριος όγκος τον χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δε γνωρίζω άλλωστε δεν ήμουν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.