Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αχλάδας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείτο ότι διοχέτευε εκατοντάδες ασθενείς, ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, με τη διαδικασία του «κατ’ επείγοντος», χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους, πείθοντας τους αρμόδιους ελεγκτές υγείας να εγκρίνουν την εισαγωγή τους στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα και κατ’ επέκταση τις δαπάνες νοσηλείας.
Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, ένας γιατρός, άλλοτε ελεγκτής της Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλονίκης, ο οποίος, κρίθηκε ένοχος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου.
Όπως προέκυψε από τα πορίσματα, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, η υπόθεση αφορούσε 776 περιπτώσεις ασθενών, το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2000 έως το Δεκέμβριο του 2001, και η προξενηθείσα ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασε τις 146,735,14 ευρώ.
Απολογούμενος, ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας ότι επρόκειτο για επείγοντα περιστατικά εισαγωγής που έχρηζαν άμεσης νοσηλείας. Το ίδιο ισχυρίστηκε ο συγκατηγορούμενός του.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλοι τρεις γιατροί, ελεγκτές στην ίδια Υπηρεσία, που απαλλάχθηκαν, καθώς, η κατηγορία που τους βάρυνε μετατράπηκε σε πλημμέλημα και παραγράφηκε.