Μετά από διαδικασία περίπου τριών ετών πέφτει η αυλαία της δίκης, σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο 2009, και τη δολοφονία του επιχειρηματία Ι. Γούσιου, το 2008.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, έκρινε σήμερα ένοχους τους 14 από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους, ενώ στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει τις ποινές που θα τους επιβάλει.
Αθώοι κρίθηκαν η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, και οι Γιάννης Θεοδωράκης, Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και Γιάννης Καλογερίδης. Ως ηθικός αυτουργός της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός, με φυσικούς αυτουργούς τους Απόστολο Πετράκη και Χαράλαμπο Μουστάκα.
Το δικαστήριο απήλλαξε από την υπόθεση της απαγωγής τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους: Γιάννη Σκαφτούρο, που είχε κριθεί ένοχος πρωτοδίκως για ηθική αυτουργία, και Αριστομένη Κλεφτόγιαννη και Γιώργο Κατσαγάννη.
Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου κρίθηκε ένοχος, ως ηθικός αυτουργός, ο Παναγιώτης Βλαστός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνέργεια καταδικάστηκε ο Γιώργος Κατσαγάννης. Στο άκουσμα της απόφασης για τη δολοφονία του επιχειρηματία, ο Παναγιώτης Βλαστός αντέδρασε και απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση».
Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε, όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης την οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, καθοδηγούσε μέσα από τη φυλακή, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, λόγω παραγραφής. Ο Γιάννης Σκαφτούρος καταδικάστηκε μόνο για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρυσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες σε βάρος του για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμελήματα, τα οποία έχουν παραγραφεί.
Οι καταδικασθέντες, πλην του Βασίλη Στεφανάκου, ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τα οποία το δικαστήριο θα αποφανθεί στην επόμενη συνεδρίαση του. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της έδρας, Δημήτρης Ασπρογέρακας, εισηγήθηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας μόνο για στον Χαράλαμπο Μουστάκα.
Σε δήλωση του ο συνήγορος του κατηγορούμενου Χ. Μουστάκα, Σ. Κεχαγιόγλου αναφέρει: «Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη.
Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή»
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Παναγιώτη Βλαστού και της Ιωάννας Χήρα Φρ. Ραγκούσης υπογραμμίζει: «Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών».
Σε δήλωση του ο συνήγορος του Ιωάννη Σκαφτούρου, Ιωάννης Μαρκουλάκης ανέφερε: «Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο».
Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης Θόδωρος Μαντάς υπογράμμισε: «Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση , αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές».