Επί σειρά ετών ο 56χρονος Μ.Κ. ζούσε μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή σε ένα χωριό, λίγα χιλιόμετρα, έξω από τη Βέροια. Το Φθινόπωρο του 1960, όμως, όλα άλλαξαν καθώς ο Μ.Κ. ξαφνικά συνελήφθη με τους συγχωριανούς του να μαθαίνουν πως, στο παρελθόν, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο της ερωμένης του που διαπράχθηκε 18 χρόνια νωρίτερα.
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Το σοκ ήταν μεγάλο καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο 56χρονος έκρυβε, όλα αυτά τα χρόνια, ένα τόσο μεγάλο μυστικό. Τον Δεκέμβριο του 1960 ο Μ.Κ. κάθισε στο εδώλιο του κακουργιοδικείου με την υπόθεση της δολοφονίας της νεαρής γυναίκας να αναβιώνει μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Η απίστευτη ιστορία ξεκίνησε το 1941 σε ένα χωριό της Χαλκιδικής όταν ο 37χρονος τότε άνδρας, όντας σε διάσταση με τη σύζυγό του, αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του με προορισμό τον Πειραιά. Ένα χρόνο αργότερα, ο Μ.Κ. επέστρεψε στο χωριό του φέρνοντας μαζί του και μια όμορφη νεαρή Αρμένισσα την οποία είχε γνωρίσει στο ταξίδι του. Το όνομα της ήταν Βασιλική.
Τα κουτσομπολιά οργίασαν αλλά η νεαρή Βασιλική έμεινε μαζί του μέχρι τον Απρίλιο του 1942. Τότε ο Μ.Κ. και η γοητευτική Αρμένισσα εξαφανίστηκαν από το χωριό. Κανείς δεν ήξερε που είχαν πάει και όλοι έδειχναν ξαφνιασμένοι από την απρόσμενη εξέλιξη. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν όταν, δυο μήνες αργότερα, σε μια ερημική τοποθεσία, έξω από το χωριό, βρέθηκε το πτώμα της Βασιλικής. Ο τόπος του εγκλήματος μαρτυρούσε πως η άτυχη κοπέλα είχε λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου.
Οι αρχές δεν άργησαν να βάλουν στο στόχαστρο τον Μ.Κ. τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί, αμέσως μετά την αποτρόπαια δολοφονία. Η φυγή του ερμηνεύτηκε ως απόδειξη ενοχής, ενώ ο πατέρας του κατηγορήθηκε ότι έπαιξε ρόλο στις ενέργειες του γιου του.
Στην δίκη που ακολούθησε της αποκάλυψης του εγκλήματος ο πατέρας του Μ.Κ. καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών. Όσο για τον βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης; Ο Μ.Κ. κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκε, ερήμην, σε θάνατο.
Στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί ο άνδρας ο οποίος, αν και καταδικασμένος σε θάνατο, συνέχισε τη ζωή του. Το 1960, όμως, μια πληροφορία που έφτασε τυχαία στις αρχές οδήγησε στη σύλληψη του άνδρα ο οποίος ήταν πλέον 56 ετών. Ο Μ.Κ., μετά τη σύλληψή του, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην δολοφονία της κοπέλας και ζήτησε αναθεώρηση της δίκης του. Το αίτημα του έγινε δεκτό και, τον Δεκέμβριο του 1960, ο 56χρονος κάθισε, για πρώτη φορά, στο εδώλιο. Ο 56χρονος επανέλαβε, ενώπιον του δικαστηρίου, πως κατηγορήθηκε άδικα και υποχρεώθηκε να ζήσει σαν φυγάς ενώ ήταν αθώος. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να πει ποιος ήταν ο δράστης της δολοφονίας της νεαρής ερωμένης του.
Τα χρόνια που είχαν περάσει ήταν πάρα πολλά και οι μάρτυρες αλλά και τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί δεν στάθηκαν ικανά να στηρίξουν το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος του Μ.Κ.. Τελικά, οι ένορκοι δεν πείστηκαν για την ενοχή του 56χρονου και τον απάλλαξαν από κάθε κατηγορία.