Τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούντο σε απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξαρθρώθηκαν από την νέα υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις αρχές Αυγούστου 2011 που ξεκίνησε την λειτουργία της, όπως αναφέρεται σε σημερινή απολογιστική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επιπλέον, «χτυπήθηκε» οργανωμένο παράνομο καζίνο, που λειτουργούσε ως δήθεν πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου, με ελεγχόμενη πρόσβαση και επιτήρηση των παικτών, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων.
Η νέα Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 4.062 καταγγελίες από τις οποίες οι 1.099 επώνυμες και έγιναν στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, στον τομέα της ηλεκτρονικής μορφής εγκληματικών συμπεριφορών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χειρίστηκε 679 δικογραφίες για πληθώρα διαδικτυακών ή ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Έμφαση στη δράσης της δόθηκε σε εκείνες τις ηλεκτρονικές παράνομες και ταυτόχρονα αντικοινωνικές συμπεριφορές που στερούν από την Εθνική Οικονομία αρκετά έσοδα, προκαλούν οικονομικό ρήγμα στις δομές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και σε εκείνες που διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και υγιούς συναλλαγής μεταξύ των ηλεκτρονικών χρηστών.
Σε άλλες 273 περιπτώσεις, ακολουθήθηκε αστυνομική έρευνα και σχηματίσθηκε δικογραφία, από κλιμάκια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από καταγγελίες Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, παρασχέθηκε συνδρομή σε 38 περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα, και αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχειών και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Από τις μέχρι σήμερα υποθέσεις που έχει χειριστεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αφορούν το διάστημα από την επίσημη έναρξη της νέας Υπηρεσίας, έχουν ολοκληρωθεί 417 δικογραφίες και αστυνομικές έρευνες, καθώς και συνδρομές σε Αρχές Ασφάλειας του εξωτερικού.
Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 117 έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 40 περιπτώσεις που αφορούσαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων κ.λπ., ενώ σε μία περίπτωση ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για έλλειψη άδειας λειτουργίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν έντεκα έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες και βεβαιώθηκαν συνολικά 55 παραβάσεις, όπου το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται στις 26.500 ευρώ και σε 2 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 97 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και σχηματίσθηκαν 75 δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, τη μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Οι έξι 6 δικογραφίες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.