Τις εξετάσεις νομιμότητας πέρασαν με επιτυχία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις που έγιναν στο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση το οποίο καθορίζονται οι περιορισμοί στη δόμηση εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με γνωμοδότησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κρίνει νόμιμο το προεδρικό διάταγμα, το οποίο επανακατατέθηκε με προσθήκες.

Οι ανώτατοι δικαστές και αυτή τη φορά έκριναν νόμιμες τις τροποποιήσεις με το σκεπτικό ότι αυτές αποσκοπούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος «με την ανέγερση κτιρίων εναρμονιζόμενων, κατά το δυνατόν, προς το φυσικό ανάγλυφο και τη μορφολογία του εδάφους».

Σημειώνουν μάλιστα οι δικαστές ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να εξετάσει εάν είναι ενδεδειγμένη είτε η παντελής απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα με πολύ μεγάλη κλίση, είτε ο καθορισμός αυστηρότερων όρων δόμησης ανάλογα με την κλίση του οικοπέδου.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη και τη δεύτερη τροποποίηση που επιβάλλει τη διάσπαση των όγκων σε μικρότερους ή ανεξάρτητα κτίρια.