Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκονται οι διωκτικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν διακινητές μεταναστών, που επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Μπορεί ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος να έχει κλείσει και τα μέτρα να είναι αυξημένα από τις χώρες που βρίσκονται βορειότερα, ωστόσο πολλοί είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη βοήθεια διακινητών προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε μία προσπάθεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Μία τέτοια υπόθεση εξιχνίασε η διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη ενός 47χρονου Ουκρανού, ο οποίος μετέφερε 18 μετανάστες -16 από το Ιράκ και δύο από το Μπαγκλαντές- εκ των οποίων οι πέντε ανήλικοι. Προηγήθηκε επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί εντόπισαν το συγκεκριμένο όχημα στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Βαθύλακκου.

Οι αλλοδαποί κατέθεσαν στους αστυνομικούς, ότι συγγενείς τους επρόκειτο να καταβάλουν για κάθε έναν εξ αυτών από 1.000 έως 2.000 ευρώ, όταν θα έφταναν στον τελικό τους προορισμό, που ήταν η Ιταλία και η Γερμανία. Όπως προέκυψε, οι μετανάστες παρελήφθησαν από τον 47χρονο διακινητή από την περιοχή της Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτιμάται πως στην υπόθεση εμπλέκονται συνεργοί του συλληφθέντα.