Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργούσε στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, με την κωδική ονομασία «Butterfly», για περίπου τέσσερις μήνες στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για «πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου κατά συρροή και κατά συνήθεια», ενώ για άλλα τέσσερα 4 άτομα σχηματίσθηκε δικογραφία με την ίδια κατηγορία.

Συγκεκριμένα, μετά από την αστυνομική διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα στον παγκόσμιο ιστό εντοπίστηκαν μέσω λογισμικών προγραμμάτων σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού, 198 ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, που διακινούσαν μεταξύ τους αλλά και διέθεταν ελεύθερα σε κάθε χρήστη σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Σε ηλεκτρονική ψηφιακή ανάλυση που διήρκεσε τέσσερις μήνες, ταυτοποιήθηκαν δεκαπέντε 15 χρήστες σε πόλεις της Ελλάδος, να διακινούν σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό, στο οποίο απεικονίζονταν μικρά παιδιά σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, στους χώρους που εμφανίζονταν τα ηλεκτρονικά ίχνη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στα Μάλια Κρήτης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 57 σκληροί δίσκοι Η/Υ, πέντε φορητοί υπολογιστές και πλήθος ψηφιακών δίσκων CDs – DVDs με δεκάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία βίντεο και εικόνας, παιδικής πορνογραφίας, συνολικής χωρητικότητας 40.000 GB.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά την διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες αν και απουσίαζαν από τις οικίες τους, είχαν ενεργοποιημένο ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων για να κατεβάζουν παιδικό πορνογραφικό υλικό από άλλους παιδόφιλους, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.