Στην τελική ευθεία μπαίνουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτεμβρίου 2011) πέντε μεγάλες δικαστικές έρευνες για υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, που κατ΄ επανάληψη τα τελευταία
χρόνια έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

Υπόθεση Siemens
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η δικογραφία για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αφαιρέθηκε από τον πρωτοδίκη ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό και ανατέθηκε σε εφέτες- ειδικούς ανακριτές.

Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί Μαρία Νικολακέα, Ιωάννης Φιοράκης και Νίκος Πιπιλίγκας έχοντας πλέον συγκεντρώσει όλο το κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, που αφορά κυρίως σε κινήσεις λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα κατηγορητήρια με βάση τα οποία θα αρχίσουν να καλούνται σε απολογία οι κατηγορούμενοι, μη πολιτικά πρόσωπα.

Τα πρώτα κατηγορητήρια θα αφορούν τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ που είχε υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας.

Από το γραφείο των ανακριτών θα περάσουν πρώην στελέχη της Siemens στην Ελλάδα,αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ για τους οποίους από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, εντός και εκτός Ελλάδας, προέκυψε κίνηση μεγάλων ποσών που θεωρήθηκαν ύποπτα από τις δικαστικές αρχές και συνδέονται – κατά την κατηγορία – με την υπογραφή τη επίμαχης σύμβασης.

Για το σκέλος αυτό της υπόθεσης περίπου ένα χρόνο πριν είχε απολογηθεί – όπως είναι γνωστό- ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο ακόμη πτυχές του αποκαλούμενου σκανδάλου της Siemens,που αφορά στην προμήθεια των Ρatriots, αλλά και στη σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4i. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πολυδαίδαλη και πολύχρονη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται στη σκιά ηχηρών απουσιών των φερομένων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Πρόκειται για τον Μιχάλη ΧΡιστοφοράκο νούμερο 1 της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα στα κρίσιμα χρόνια που υπεγράφησαν οι επίμαχες συμφωνίες, ο οποίος με τη φυγή του στο Μόναχο εξασφάλισε και την … ασυλία του έναντι της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και για τον επί πολλά χρόνια οικονομικό διευθυντή του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας Χρίστο Καραβέλα, ο οποίος παραμένει άφαντος από το καλοκαίρι του 2009 ,ενώ το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των καταζητούμενων για τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές.

Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου
Άλλη μία υπόθεση που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη αλλά και τη Βουλή που κατέληξε μάλιστα σε καταλογισμό ποινικών ευθυνών για πρώην υπουργούς, οι οποίοι λόγω παραγραφής έμειναν στο απυρόβλητο.

Από την πλευρά της η εφέτης-ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού διανύει ,όπως όλα δείχνουν, τα τελευταία μέτρα στο πεδίο της δικής της έρευνας που αφορά τις ανταλλαγές εκτάσεων ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου από το γραφείο της μέχρι σήμερα έχουν περάσει περισσότεροι από είκοσι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πάλαι ποτέ διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Αγγέλου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη.

Η αυλαία τη ανακριτικής διαδικασίας αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί με τις απολογίες του ηγούμενου της Μονής Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία των επίμαχων ανταλλαγών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία των μοναχών καθώς και η απόφαση της δικαιοσύνης με βάση την οποία η ανακρίτρια και η αρμόδια εισαγγελέας θα καθορίσουν την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση. Οι ίδιοι πάντως, από τότε που η υπόθεση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δικαιοσύνης υπεραμύνονται της νομιμότητας όλων των ενεργειών στις οποίες προέβησαν εκ μέρους της Μονής χωρίς σε καμία περίπτωση μέσω αυτών, όπως λένε, να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο.

Υπόθεση Ομολόγων
Την τελευταία δικογραφία για την υπόθεση των ομολόγων θα χειριστεί μέσα στο νέο δικαστικό έτος ο εφέτης- ειδικός
ανακριτής Γιώργος Λέκκας. Και αυτή η υπόθεση απασχόλησε τη Βουλή που διερεύνησε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Οι περισσότερες δικογραφίες έχουν ήδη πάρε το δρόμο για το ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σε ό,τι αφορά τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε βούλευμα υπέρ της παραπομπής κατηγορουμένων για την αγορά του σύνθετου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ , το οποίο υπερτιμολογημένο είχε καταλήξει σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσα στον Σεπτέμβριο όμως, ο δικαστικός λειτουργός καλεί σε απολογία τα πρόσωπα εκείνα που εμπλέκονται στο
κομμάτι της διαδρομής που αφορά το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα για ορισμένους από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης προέκυψαν νέα στοιχεία από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Και είναι βέβαιον πως όταν βρεθούν τετ-α-τετ με τον ανακριτή θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και μάλιστα επαρκείς, καθώς από τις απαντήσεις τους θα καθοριστεί η ποινική μεταχείρισή τους με το δεδομένο ότι οι κατηγορίες που
αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπόθεση τρομοκρατίας
Τους τελευταίους φακέλους που αφορούν σε ενέργειες ,οι οποίες αποδίδονται στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς θα ανοίξουν με το νέο δικαστικό έτος οι εφέτες- ειδικοί ανακριτές Δημήτρης Μόκας και Κώστας Μπαλντάς.
Το γεγονός αυτό θα φέρει ξανά αντιμέτωπους κατηγορούμενους – ορισμένοι από τους οποίους μετρούν ήδη καταδίκες μετά την πρώτη ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση των Πυρήνων – με τους δικαστές. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, πιστοί στην αρχική τους στάση, αρνούνται να νομιμοποιήσουν με τις απολογίες τους την ανακριτική διαδικασία την οποία ουδέποτε αναγνώρισαν, ενώ άλλοι από αυτούς πάλι αρνούνται επί της ουσίας ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Παρόλα αυτά οι δικαστές, είναι υποχρεωμένοι από τη δική τους πλευρά, σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση και δικογραφία να καλούν τους κατηγορούμενους να διατυπώσουν τη δική τους άποψη για αδικήματα που
σχετίζονται κυρίως με εκρήξεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπόθεση στημένα παιχνίδια
Στην ουσιαστικότερη φάση της διερεύνησής της μπαίνει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η υπόθεση για τους στημένους αγώνες, με κατηγορούμενους πρόσωπα που φέρονται ότι κινούσαν τα νήματα του ποδοσφαίρου από το παρασκήνιο.

Ο 9ος τακτικός ανακριτής Γιώργος Κασίμης τους μήνες που προηγήθηκαν συγκέντρωνε στοιχεία ,κυρίως μέσω του ΣΔΟΕ , ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τα ίχνη του μαύρου χρήματος ,καθώς μία από τις βασικές πράξεις που περιλαμβάνει η δίωξη είναι αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι διαδικασίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να… τρέξουν γρηγορότερα ,λόγω της προφυλάκισης των Αχιλλέα
Μπέου και Γιώργου Τσακογιάννη . Για το λόγο αυτό στόχος του ανακριτή, όπως συνήθως συμβαίνει, είναι να έχει τελειώσει την έρευνά του πριν ολοκληρωθεί το 18μηνο ,ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους
κατηγορούμενους.

Ανεξάρτητα πάντως, από την ποινική μεταχείριση των δύο ήδη προσωρινά κρατούμενων κατηγορουμένων, μέσα στους επόμενους μήνες από το γραφείο του ανακριτή, στην Ευελπίδων θα περάσουν περισσότερα από εκατό άτομα
τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στη λίστα με τις ποινικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.