Καταγγελίες για παράτυπη είσπραξη τελών για αφή καντηλιών στο μικροσκόπιο των υπευθύνων του Διαδημοτικού Συνδέσμου του Κοιμητηρίου «Κούκος».
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Καουνάς που έχει επωμιστεί με την ευθύνη λειτουργίας των Κοιμητηρίων, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έχει γίνει -όπως και η Δημοτική Αρχή- αποδέκτης καταγγελιών τις τελευταίες μέρες από συγγενείς νεκρών ότι καταβάλλουν χρήματα σε ιδιώτες για το άναμμα των καντηλιών, την ώρα που δεν υπάρχει συγκεκριμένη εργολαβία και ο Δήμος Βόλου έχει σταματήσει τη διαδικασία από τον περασμένο Μάιο.
Τα ποσά που καταβάλλονται σύμφωνα με τις καταγγελίες θιγομένων κυμαίνονται ανά περίπτωση μέχρι 25 ευρώ το μήνα.
Στα χέρια του Αντιδημάρχου κ. Καουνά έχουν φτάσει ήδη σχετικές αποδείξεις από καταγγέλλοντες και το όλο θέμα αναμένεται να διερευνηθεί πλέον σε βάθος καθώς πρόκειται για μία υπόθεση που φαίνεται ότι έχει μεγάλη ουρά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση του Κοιμητηρίου με συγκεκριμένο εργολάβο έληξε από τον Μάρτιο του 2011. Η Δημοτική Αρχή τότε αποφάσισε τη συγκεκριμένη εργασία να κάνουν οι υπάλληλοι του Δήμου που απασχολούνται στο Κοιμητήριο και να μην προκηρυχθούν νέες εργολαβίες.
Ο κ. Καουνάς χθες ερωτηθείς δεν έκρυψε ότι ο Δήμος αφού ολοκληρώσει την έρευνα για τις συγκεκριμένες καταγγελίες και θα κινηθεί ανάλογα προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Κοιμητηρίου αφενός και αφετέρου να σταματήσει ο εμπαιγμός των συγγενών.
Επίσης έκανε γνωστό ότι Δήμος Βόλου από τον Μάιο έχει αποστείλει εξώδικο στον εργολάβο, διότι, ενώ είχε λήξει η σύμβαση, εξακολουθούσε σύμφωνα με τον κ. Καουνά να διαθέτει προσωπικό και να παρέχει αυτή την υπηρεσία στον Κούκο.
Το Κοιμητήριο πάντως τις τελευταίες μέρες και πάλι βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς διαδραματίζονται διάφορα σκηνικά. Ο Δήμος Βόλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε τη συνδρομή της Ασφάλειας Βόλου προκειμένου να μπει φραγμός στη δράση όσων εδώ και χρόνια έχουν κάνει επάγγελμα την πρακτική να παίρνουν τα μάρμαρα και τα καντήλια από το Κοιμητήριο του Βόλου και στη συνέχεια να τα επαναχρησιμοποιούν στους τάφους άλλων νεκρών, έναντι σαφώς μικρότερου τιμήματος που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους, οι οποίοι έχουν τα νόμιμα εργαστήρια μαρμάρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πριν το Νεκροταφείο.
Το έγγραφο προς την Ασφάλεια Βόλου απέστειλε ο τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας – Αισωνίας κ. Γ. Καουνάς. Η πρακτική αυτή είναι αντίθετη και με οικονομικά συμφέροντα του κεντρικού Κοιμητηρίου, καθώς όπως λέει ο κ. Καουνάς κάθε νόμιμος μαρμαροτεχνίτης πριν την είσοδό του στο χώρο για την κατασκευή του μνημείου εκδίδει προηγουμένως και παράβολο 50 ευρώ υπέρ του Δήμου.
Αυτοί που επιδίδονται στις μαρμαροκλοπές είναι συνήθως μετανάστες, που χωρίς το κόστος της πρώτης ύλης έχουν την ευκαιρία να κάνουν… σκόντο στους συγγενείς που ζητούν την κατασκευή μνημείου για τα προσφιλή τους πρόσωπα. Σκόντο γενναίο μεν, αφορολόγητο δε, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν δηλώνουν κάποια παρεμφερή επαγγελματική δραστηριότητα, δεν φορολογούνται και παρ’ όλα ταύτα καρπούνται ένα πάρα πολύ καλό μεροκάματο.
Ο Αντιδήμαρχος Βόλου σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες είκοσι μέρες υπάρχει φύλαξη στο Κοιμητήριο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ωστόσο τα κρούσματα μαρμαροκλοπών συνεχίζονται, γι΄ αυτό άλλωστε και κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας.
πηγή: ταχυδρομος