Γλίτωσαν τα ισόβια οι δύο 19χρονοι από τον Κάμπο Αβίας και την Καλαμάτα, που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε τριακονταετή φυλάκιση έκαστος από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Γυθείου, για το διπλό φονικό που διέπραξαν τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Αυγούστου του 2014 στην Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης και είχε συγκλονίσει την κοινωνία όλης της Πελοποννήσου.
Τα ξημερώματα εκείνης της μοιραίας Τρίτης, στον επαρχιακό χωματόδρομο Αλτομιρών – Πηγαδίων του δήμου Δυτικής Μάνης και ύστερα από διαπληκτισμό ο ένας, 18χρονος τότε, πυροβόλησε δύο φίλους με κυνηγετική καραμπίνα. Τον 26χρονο Καλαματιανό Κώστα Σγουρό και τον 25χρονο Γιάννη Κομμάτη από τη Σάμο και στη συνέχεια οι δύο 18χρονοι μετέφεραν τα πτώματα και τα πέταξαν σε χαράδρα στη θέση Λίμνα, όπου και βρέθηκαν από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ λίγο πριν νυχτώσει, μια μέρα μετά.
Το δικαστήριο του Γυθείου έκρινε ένοχους τους δύο 19χρονους αργά χθες, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αναγνωρίζοντάς και στους δύο μόνο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, γιατί όταν τέλεσαν το έγκλημα, είχαν μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι είκοσι χρόνια φυλάκιση για κάθε πράξη και κατά την συγχώνευση των ποινών, ο ένας 19χρονος καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκιση και έξι μήνες για την οπλοφορία, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκιση και ένα χρόνο για την οπλοχρησία.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την καταδίκη των δύο νεαρών για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατά συρροή, λέγοντα πως είχαν προμελετήσει το έγκλημα.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Κομμάτη, Ζαχαρίας Κεσσές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της δίκης σημείωσε ότι, «αυτό που κρατάμε εμείς από αυτή την απόφαση είναι ότι καταρχήν καταρρίφτηκε το αφήγημα τους, ότι ο ένας ήταν αθώος κι ο άλλος σε άμυνα».
Πρόσθεσε ότι «αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα καλά προσχεδιασμένο έγκλημα, αφού είχαν επιλέξει τον τόπο, τον χρόνο, το μέσο. Είχαν επιλέξει που θα πετάξουν τα πτώματα. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν ανάγλυφα και μ’ αυτή την έννοια υπάρχει μια ικανοποίηση στην οικογένεια που εκπροσωπώ, διότι ακριβώς καταρρίφθηκε η προσπάθεια που είχαν κάνει να δυσφημίσουν, να υβρίσουν τη μνήμη των δύο παιδιών».
Ο κ. Κεσσές αναφορικά με την ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν καταδικαστεί και ισόβια, αλλά για την ποινή η πολιτική αγωγή δεν έχει λόγο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «η απόφαση ήταν δίκαιη. Υπήρχε μια παραβατικότητα πάρα πολύ σοβαρή και με ιδιαίτερα βαρύ αποτέλεσμα, η οποία κρίθηκε κατά τον τρόπο που έπρεπε. Όμως περεταίρω συνέτρεχε και η εμφανείς ανωριμότητα, τουλάχιστον εκείνου που υπερασπιζόμουν εγώ, που ήταν και ο φυσικός αυτουργός, η οποία αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο, ως το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, επισήμανε ότι το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας «δίδεται ακριβώς επειδή δέχεται ο νομοθέτης, ότι την όποια πράξη, την όσο βαριά πράξη, κάνει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος με μειωμένους ανασταλτικούς μηχανισμούς και ατελείς, με αδιαμόρφωτο αξιακό κώδικα, με ελαττωμένη κριτική ικανότητα, συνέπεια της ανωριμότητας η οποία μάλιστα μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό και να υπολείπεται περισσότερο όσον αφορά την ωριμότητα από την βιολογική ηλικία» και τόνισε: «αυτό έκανε το δικαστήριο και μετά ταύτα η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σωστή και απόλυτα δικαιολογημένη».