«Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήξερε σίγουρα το στόχο του. Ήξερε που να πάει και οι άλλοι ( σ.σ. χτυπούσαν τον Φύσσα) του άνοιξαν δρόμο». Με τα λόγια αυτά η φοιτήτρια Παρασκευή Καραγιαννίδου περιέγραψε τη στιγμή που ο Γ. Ρουπακιάς χτύπησε τον Παύλο Φύσσα το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας.
Η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε τυχαία στο σημείο της δολοφονίας η οποία εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια της.
Ως αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου για την επίθεση που όπως είπε δέχτηκε η παρέα του άτυχου μουσικού. Τη στιγμή που ο Ρουπακιάς βγήκε από το αυτοκίνητο του και μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα αλλά και για τον συνοδηγό, ο οποίους όπως κατέθεσε, επιχείρησε να τον απελευθερώσει χτυπώντας τον αστυνομικό που προσπαθούσε να του βάλει χειροπέδες.
Η επίθεση
Εκείνο το βράδυ, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, γυρνούσε μαζί με την φίλη της Δήμητρα Ζώρζου από βόλτα . Συζητούσαν και κάθισαν σε ένα παγκάκι επί της Τσαλδάρη. «Δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση στον δρόμο. Ακούσαμε κάποια φασαρία, φωνές από την απέναντι πλευρά. Ήταν αρκετά τα άτομα που έκαναν φασαρία. Κοιτάξαμε να δούμε τι γίνεται και είδαμε μια παρέα επτά ατόμων, να περνάνε το δρόμο. Πίσω τους ακολουθούσαν είκοσι άτομα τα οποία έκαναν φασαρία. Υπήρχε ένταση. Άκουσα ένα “τρέξτε” από μια ανδρική φωνή και άρχισαν να τρέχουν», είπε και συνέχισε:
«Δέκα με δεκαπέντε άτομα έτρεξαν προς το μέρος αυτής της παρέας. Έκαναν φασαρία, φώναζαν και φαινόταν απειλητικό. Δεν ήταν μια βαβούρα μεταξύ φίλων. Φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα . Ήταν όλοι το ίδιο , μαύρες μπλούζες. Τρία άτομα έμειναν πίσω.
Δέκα με δεκαπέντε από τους άλλους άρχισαν να τους επιτίθενται τρεις σε κάθε παιδί και τους χτυπούσαν. Κρατούσαν κάποιοι κράνη. Υπήρχαν και κάποιοι γύρω που είχαν δημιουργήσει ένα κλοιό, σαν να ήθελαν να περιορίσουν το χώρο, για να μην φύγει κανείς. Απέναντι υπήρχαν και άλλοι , κάθονταν στη γωνία και φαινόταν ότι με τις φωνές τους προσπαθούσαν να εμψυχώσουν τους άλλους και να ρίξουν το ηθικό των παιδιών που έτρωγαν ξύλο».
«Έγιναν δυο επιθέσεις. Έβγαιναν ακόμη και πίσω από τους κάδους»
Η μάρτυρας περιέγραψε τα άτομα που έκαναν την επίθεση.
«Όλοι φορούσαν μαύρες μπλούζες, αρβύλες, κάποιοι μαύρα παντελόνια και κάποιοι παραλλαγής. Είχαν κοντοκουρεμένα μαλλιά . Κάποιοι είχαν και άσπρα γράμματα πάνω στην μπλούζα αλλά δεν έβλεπα τι έγραφαν» είπε υπογραμμίζοντας πως «οι πολλοί χτυπούσαν και οι άλλοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Έγιναν δυο επιθέσεις προς τα παιδιά. Κάποιοι έβγαινα πίσω από τους κάδους και κάποιοι έρχονταν από το διάζωμα».
Η άφιξη του Ρουπακιά
Στην μαρτυρία της η νεαρή φοιτήτρια περιέγραψε με λεπτομέρειες τη στιγμή της άφιξης του Γ. Ρουπακιά και την επίθεση του στον Παύλο Φύσσα.
«Είδα ένα αυτοκίνητο το οποίο σταμάτησε στο σημείο που επιτέθηκαν στα παιδιά. Βγήκε ο οδηγός, πήγε και έπιασε ένα από τα παιδιά. Εκείνοι που τον χτυπούσαν άνοιξαν χώρο και κάθισαν πίσω από τον Φύσσα. Δεν αιφνιδιάστηκαν προφανώς θα γνωρίζονταν μεταξύ τους. Δεν έφυγαν δεν έτρεξαν» κατέθεσε η μάρτυρας και στη συνέχεια μίλησε για το λεπτό που ο Γ. Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα.
«Πήγε προς τον Φύσσα και τον έπιασε αγκαλιά με το αριστερό χέρι. Είδα κάποια κίνηση να γίνεται με το δεξί . Είδα τον αγκώνα του να κινείται προς τα πίσω. Μετά από λίγο τον άφησε και πήγε προς το αυτοκίνητο. Τότε είδα δυο αστυνομικούς να φτάνουν . Πήγαν προς το σημείο της συμπλοκής και άκουσα τον Φύσσα να λέει “όχι, εμένα με μαχαίρωσε δίπλα στην καρδιά αυτόν πιάστε”. Ο αστυνομικός τον έπιασε πριν μπει στο αυτοκίνητο».
Ο ρόλος του συνοδηγού
Η Παρασκευή Καραγιαννίδου αναφέρθηκε και στην παρουσία ενός ακόμη προσώπου το οποίο κάθονταν στην θέση του συνοδηγού και επιχείρησε, όπως είπε, να βοηθήσει τον Ρουπακιά να ξεφύγει από τον αστυνομικό που τον κρατούσε, χτυπώντας τον με κλωτσιές.
«Είδα ότι κάποιος βγήκε από τη θέση του συνοδηγού. Ήταν ψηλός αδύνατος είχε κοντό μαλλί. Φορούσε σκούρα ρούχα. Βγήκε και έτρεξε για να πάρει τον οδηγό από τους αστυνομικούς του έριξε μάλιστα και κλωτσιά. Μαζί με δυο ακόμη προσπάθησαν να ελευθερώσουν τον οδηγό. Τότε ήρθε και η γυναίκα αστυνομικός και εκείνοι έτρεξαν και έφυγαν. Έτσι οι αστυνομικοί κατάφεραν να κρατήσουν μόνο τον οδηγό. Εκείνοι έφυγαν μαζί με τους άλλους που ήταν απέναντι. Είχαν κλωτσήσει τον αστυνομικό αλλά και το αυτοκίνητο που βρισκόταν κοντά». Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, στην αστυνομία της υπέδειξαν φωτογραφίες και σε δυο από αυτές είχε αναγνωρίσει πρόσωπα που έμοιαζαν με τον συνοδηγό «άλλα δεν ήμουν σίγουρη» είπε η μάρτυρας.
Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους κατηγορούμενους να σηκωθούν όρθιοι και κάλεσε την μάρτυρα να αναγνωρίσει τον συνοδηγό.
Εκείνη είπε πως ο σωματότυπος του συνοδηγού ταιριάζει με αυτόν του κατηγορούμενου Γ. Καζατζόγλου χωρίς ωστόσο να πει με βεβαιότητα πως επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο.
«Ο Ρουπακιάς ήταν στο τμήμα χωρίς χειροπέδες»
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεσή της και στην ώρα που πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα του Κερατσινίου για να καταθέσει. Εκεί όπως είπε είδε και τον Ρουπακιά.
«Στο τμήμα στο Κερατσίνι έφεραν το Ρουπακιά τον είχαν σε ένα γραφείο χωρίς χειροπέδες . Μπαινόβγαινε από το γραφείο που τον είχαν βάλει. Ο διοικητής τότε ζήτησε να κλείσουν την πόρτα και τότε εγώ κατάλαβα ποιος ήταν. Εγώ δεν τον αναγνώρισα εκείνη τη στιγμή», είπε και πρόσθεσε:
«Η επίθεση που έγινε μπροστά στα μάτια μου ήταν οργανωμένη. Ήταν όλοι μαζί και έφυγαν μαζί. Φάνηκε πως ήταν συνεννοημένοι. Ακόμη και τα ρούχα τους ήταν ίδια. Από τα ΜΜΕ έχω ακούσει για τα τάγματα εφόδου και τον τρόπο που δρουν. Ότι υπάρχει ιεραρχία και εκτελούν εντολές. Σκέφτηκα ότι ήταν μέλη της ΧΑ καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχα μάθει για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.»
«Η μάρτυρας κατεδάφισε την υπερασπιστική γραμμή της συμπλοκής»
Νωρίτερα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής σχολίασαν την μαρτυρία της φοιτήτριας Δήμητρας Ζώρζου η οποία κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
«Η μάρτυρας κατεδάφισε την υπερασπιστική γραμμή της συμπλοκής», είπαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπογραμμίζοντας ότι στην κατάθεση της έκανε λόγο για «ασύμμετρη βία, πολλά άτομα, ένοπλα, οργανωμένα που κινήθηκαν εναντίον του Παύλου Φύσσα αλλά και για εν ψυχρώ δολοφονία».
Όπως επεσήμαναν από τη μαρτυρία της φοιτήτριας «προκύπτει ο στρατιωτικός χαρακτήρας της ΧΑ και απεδείχθη ότι υπήρξε επίθεση από τάγμα εφόδου το οποίο ανήκε στην ΧΑ. Δεν υπήρξε συμπλοκή αλλά άδικη επίθεση εναντίον του Φύσσα».
Μάλιστα, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ήταν περαστική από την περιοχή και «έδρασε ως πολίτης με θάρρος που δεν είναι προστατευόμενη μάρτυρας».
Από την πλευρά της η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έβαλε κατά της αξιοπιστίας της κ. Ζώρζου δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η ίδια είπε ότι «είναι βαθειά πολιτικοποιημένη και αυτό καθιστά πρόδηλη την εμπάθεια μέχρι παροξυσμού σε βάρος των κατηγορουμένων».
Όπως υπογράμμισαν η μάρτυρας υπέπεσε «σε πρωτοφανείς και εξόφθαλμες αντιφάσεις ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις απαντούσε πως δεν θυμάται». «Δεν συνεισέφερε παρά μόνο με ανακρίβειες» είπε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση συμπληρώνοντας: «Προφανώς δεν ήταν στο σημείο που αναφέρει».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η μάρτυρας έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας κάνοντας λόγο για «κραυγαλέες αντιφάσεις». Αν και δεν ζήτησαν να διωχθεί επεσήμαναν ότι Παρόμοιες περιπτώσεις θα πρέπει «για την προστασία της διαδικασίας να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα τρόπο».