Η ώρα που ο πατέρας του Παύλου Φύσσα θα σταθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να πει «αυτά που πρέπει να ακουστούν», όπως ο ίδιος λέει, έφτασε.
Πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής ο Παναγιώτης Φύσσας καλείται σήμερα, εκτός απροόπτου, να μιλήσει για τον «αντιφασίστα» γιο του που χτυπήθηκε θανάσιμα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, στο Κερατσίνι. Είναι πρώτος στην λίστα των 131 μαρτύρων κατηγορητηρίου της πολύκροτης υπόθεσης, την εκδίκαση της οποίας παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα η οικογένεια Φύσσα, φίλοι και συγγενείς του αδικοχαμένου μουσικού.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν «οργανωμένη» καθώς υπήρχε κεντρική εντολή να «τον φάνε όπου τον βρουν». Σε αυτή την στοχοποίηση του παιδιού του αναμένεται να αναφερθεί ο Παναγιώτης Φύσσας μιλώντας στους δικαστές και για τις δραματικές ώρες που έζησε και ζει η οικογένεια του.
Αν και ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν απουσίασε από καμία συνεδρίαση του δικαστηρίου οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για «διεύθυνση» της εγκληματικής οργάνωσης επέλεξαν να μην καθίσουν στο εδώλιο. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και βασικός κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι».
Οι κατηγορούμενοι
Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα καλείται να λογοδοτήσει ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός ενώ για άμεση συνέργεια το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας Ιωάννης Καζαντζόγλου .
Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι:
Ιωάννης Άγγος ,Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης ,Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης,Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός,Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης,Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος,Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας ,Λέων Τσαλίκης , Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Πάντως, η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα θα γίνει υπό το βάρος της απόφασης του δικαστηρίου η οποία δεν επιτρέπει στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής να παρίσταται κατά την ηγεσίας του κόμματος αλλά και όσων εκ των κατηγορουμένων δικάζονται μόνο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Στην πράξη η εν λόγω απόφαση στερεί από τα θύματα επιθέσεων το δικαίωμα να διεκδικήσουν αστική αποζημίωση από όλους τους κατηγορουμένους ενώ ουσιαστικά απαγορεύει στην Πολιτική Αγωγή να εξετάσει τα μέλη της ηγετικής ομάδας τόσο για την δολοφονία Φύσσα όσο και για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων.