Με «βροχή» ενστάσεων που υπέβαλαν οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκαν ενστάσεις ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος και της κλήσης που έλαβαν οι κατηγορούμενοι αλλά και της προδικασίας με τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για «πολιτική εντολή που δόθηκε με στόχο την εξόντωση της Χρυσής Αυγής όταν το κόμμα ανέβαινε δημοσκοπικά».
Ο μόνος από τους κατηγορούμενους που μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου ήταν ο πρώην βουλευτής Στάθης Μπούκουρας ο οποίος για μια ακόμη φορά επιχείρησε να διαφοροποιηθεί «ουδέποτε υπέταξα τη βούληση μου στους σκοπούς κάποιας εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο κατηγορούμενος αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. «Όσο χρονικό διάστημα ήμουν βουλευτής ασκούσα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα χωρίς να είμαι μέλος του κόμματος. Ουδέποτε διανοήθηκαν ότι όντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής ήμουν σε εγκληματική οργάνωση και διέπραττα εγκλήματα».
Νέο αίτημα για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών από την πολιτική αγωγή
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρηση της πολιτικής αγωγής με αφορμή τη μη καταγραφή στα πρακτικά ένστασης της υπεράσπισης η οποία τελικώς αποσύρθηκε. Η πρόεδρος διευκρίνισε πως τα πρακτικά συντάσσονται συνοπτικά από τον γραμματέα με δική του ευθύνη και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ο συνήγορος υπεράσπισης διατύπωσε ότι δηλαδή «παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων καθώς όπως υπογράμμισε: «Μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος» με αποτέλεσμα να καταγραφεί σήμερα στα πρακτικά.
«Είναι μια νίκη για τη δημοσιότητα της δίκης το γεγονός ότι καταγράφηκε στα πρακτικά το συγκεκριμένο απόσπασμα» σχολίασε η πολιτική αγωγή.
Μάλιστα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής με τη σειρά τους επανέφεραν το αίτημα τους για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου που το είχε απορρίψει σε προηγούμενη φάση. «Ενδεχομένως να μην μπορούμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας σε ένα πλαίσιο το οποίο θα χαρακτήριζα μεθοδευμένο» είπε ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα.
Η εισαγγελέας της έδρας, πάντως, επέμεινε στην αρχική της πρόταση πως δεν θεωρεί απαραίτητη την τήρηση πρακτικών με φωνοληψία και ζήτησε την απόρριψη του νέου αιτήματος.
Νέα αιτήματα
Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή αίτημα της συνηγόρου του κατηγορούμενου Θωμά Μαριά να γίνει έλεγχος αν είχε άδεια παραμονής ο Αιγύπτιος ψαράς που κατήγγειλε δολοφονική επίθεση σε βάρος του. «Αυτό γιατί;» ρώτησε η πρόεδρος με την πολιτική αγωγή να παρεμβαίνει λέγοντας «γιατί δικαιούτο να τον χτυπήσει». «Πρέπει να ελεγχθεί αν είχε άδεια παραμονής ή αν έκανε χρήση της ευεργετικής διάταξης με την οποία μπορεί αλλοδαπός να πάρει άδεια παραμονής λόγω της καταγγελίας αξιόποινης πράξης» απάντησε η συνήγορος υπεράσπισης.
Παράλληλα, η συνήγορος ζήτησε τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του Αιγύπτιου ψαρά «Δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς ιατροδικαστική εξέταση σε δικογραφία…» είπε.
Αμέσως μετά, ο συνήγορος του Δ. Λιακόπουλου ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κατηγορούμενου στην υπόθεση Λούκμαν προκειμένου, όπως είπε, να αποδειχθεί ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με συγκατηγορούμενο του μέλος της Χρυσής Αυγής.
Οι ενστάσεις
Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλου προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι στο κλητήριο θέσπισμα και στην κλήση που λαμβάνει ο κατηγορούμενος «πρέπει να καθορίζονται οι πράξεις με πληρότητα και ακρίβεια» ώστε «ο κατηγορούμενος να ενημερωθεί με λεπτομέρεια για την κατηγορία που αντιμετωπίζει και να προετοιμάσει την υπεράσπιση του».
Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για αοριστία υπογραμμίζοντας ότι «το δικαστήριο οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα τους».
Επιπλέον, ο συνήγορος του Γ. Γερμενή παρατήρησε πως στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν καταγράφεται αντίλογος στην άποψη της μειοψηφίας που υποστήριξε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης».
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων Καζατζόγλου, Καλαρύτη, Χρυσαφίτη και Κορκοβίλη υπέβαλε ένσταση ακυρώτητας της προδικασίας. «Μόνο η επανάληψη της διατύπωσης του νόμου δεν αρκεί για την αιτιολόγηση των πράξεων που αποδίδονται σε κατηγορουμένους» είπε χαρακτηριστικά η συνήγορος υπεράσπισης.
Με την συγκεκριμένη ένσταση συντάχθηκε και η υπεράσπιση του Ι. Λαγού κάνοντας λόγο για διαρροές στοιχείων της δικογραφίας στον Τύπο πριν ο κατηγορούμενος ενημερωθεί. «Επρόκειτο για πολιτική εντολή με στόχο την εξόντωση της Χρυσής Αυγής όταν το κόμμα ανέβαινε δημοσκοπικά» είπε και επικαλέστηκε δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια που φέρεται να έλεγε πως «η δημοκρατία μας είναι στα όπλα» και έκανε λόγο για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης.
Η συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Γρέγου αμφισβήτησε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται και ζήτησε να παύσει η δίωξη σε βάρος του. Όπως είπε «δεν πληρείται η αντικειμενική υπόσταση της κατηγορίας καθώς δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος και τόπος της ένταξης».
Αναπτύσσοντας την ένσταση της η υπεράσπιση του Νίκου Κούζηλου αναφέρθηκε «στον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης» υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο καλείται να δικάσει τον κατηγορούμενο χωρίς να έχει γίνει άρση ασυλίας από τη Βουλή για το αδίκημα το οποίο αντιμετωπίζει.
Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη.