Πάνω από 30 άτομα που εργάζονται σε εργολαβία φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με φοιτητές πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, καθώς έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες.
Τα περισσότερα παράπονα είχαν καθαρίστριες, οι οποίες ημι-απασχολούνται στο Πανεπιστήμιο ωστόσο με τα ελάχιστα χρήματα που κερδίζουν πρέπει να ζήσουν όλη την οικογένειά τους.
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς σημειώνεται πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού τους.
Παράλληλα, η ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον αυξάνεται από τη στιγμή που το Ίδρυμα αποφάσισε να περικόψει εργολαβίες προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας.
Στην πρόταση αυτή του Πανεπιστημίου ήδη ανταποκρίθηκαν εργολάβοι, γεγονός το οποίο προκάλεσε πανικό σε όλους τους εργαζομένους, καθώς το ενδεχόμενο περικοπής θέσεων ή σύμπτυξη των ωρών εργασίας βρίσκεται πολύ κοντά.
Οι εργαζόμενοι χθες μιλώντας στον αντιπρύτανη κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη επεσήμαναν πως οι εργολάβοι έχουν να πληρωθούν έως και επτά μήνες από το Πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να καταβάλλουν τους μισθούς στους υπαλλήλους που απασχολούν.
Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απελπιστική, μιας και με ένα μόνο μισθό προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Χαρακτηριστικό ήταν το ξέσπασμα μίας καθαρίστριας, η οποία με φωνή που έτρεμε έλεγε πως ο σύζυγός της και η κόρη της είναι άνεργοι και πως η οικογένεια ζει από τα 300 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό η ίδια.
Από την πλευρά του ο κ. Ζουμπουλάκης εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης πληρωμής των εργολάβων, ενώ οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν δελτίο Τύπου για να διευκρινίσουν τους λόγους καθυστέρησης των πληρωμών.
Μεταξύ άλλων οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν πως το Πανεπιστήμιο συνάπτει συμβάσεις με εργολάβους επειδή δεν διαθέτει καθόλου αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό, παρά τα επανειλημμένα του αιτήματα, ενώ φροντίζει μέσω των υπηρεσιών του να είναι όσο το δυνατό συνεπές στις υποχρεώσεις του προς αναδόχους, καταβάλλοντας το αντίτιμο των υπηρεσιών φύλαξης – συντήρησης και καθαρισμού, σύμφωνα και με τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κράτος.
Επιπλέον οι πρυτανικές αρχές έκαναν λόγο και για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το κράτος, επισημαίνοντας πως το 2010 οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν πάνω από 32% και η καταβολή τους καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στο άμεσο μέλλον το Πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει με έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 30%.
«Από τη μεριά μας διεκδικούμε με κάθε νόμιμο μέσο την αρωγή της πολιτείας, η οποία δυστυχώς δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι υπονομεύοντας σήμερα τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, εξοικονομεί πρόσκαιρα δαπάνες, το κόστος των οποίων θα πληρώσουμε αύριο ως ελληνική κοινωνία στο πολλαπλάσιο», καταλήγει η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών.
Πηγή: taxydromos