Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο Ιωάννης Καπάκης ο οποίος βρισκόταν στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη. Όλο αυτόν τον καιρό επέλεξα να σιωπήσω σεβόμενος και τα θύματα και την Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κατηγορούμενος ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υπεραμύνθηκε των ενεργειών του σημειώνοντας πως είχαν προηγηθεί δράσεις για να ενημερωθούν οι πολίτες.
«Είχαμε κάνει ότι ήταν δυνατόν στην προσπάθεια ενημέρωσης» ανέφερε και συμπλήρωσε πως την ημέρα της τραγωδίας η Γενική Γραμματεία είχε εκδώσει δελτίο τύπου για την επικινδυνότητα και έθετε σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Το κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συγκλήθηκε εκείνη την ημέρα και μάλιστα σε χρόνο ταχύτατο. Να τονίσω ότι συγκαλείται για την διαχείριση των συνεπειών και όχι για την εξέλιξη φαινομένων. Εφόσον κλιμακωθεί το καταστρεπτικό φαινόμενο, αναφέρει ο νόμος. Όχι για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά εφόσον κλιμακωθεί το φαινόμενο. (..) Λίγο μετά τις 6 ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω πολλών συμβάντων και έλλειψης εναέριων μέσων ζήτησε κινητοποίηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για αποστολή εναέριων. Άρχισα να ασχολούμαι μόνο με αυτό για να τους πείσω να στείλουν. Είχαν ήδη στείλει στην Σουηδία που αντιμετώπιζε μεγάλες πυρκαγιές». Μέχρι τις 8 το βράδυ, είπε, είχαν απαντήσει θετικά η Ισπανία θα και η Κύπρος .
Ο κ. Καπάκης έστρεψε τα βέλη του στο Πυροσβεστικό Σώμα, τονίζοντας πως είχε την ευθύνη για την αντιμετώπιση της φωτιάς και την γνώση για την εξέλιξη της.
«Όλα τα Μέσα αντλούσαν πληροφορίες από ΠΣ. Είχε σταλεί sms σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου του ΠΣ. Έδωσαν δύο συνεντεύξεις γύρω στις δέκα το βράδυ. Αν έκρινε ότι είναι σκόπιμο θα είχε κάνει και άλλη ενημέρωση. Θα μπορούσε να είχε ενημερώσει και πόρτα πόρτα. Είναι απόφαση που βαραίνει το ΠΣ. Αυτή κρίνει αν θα ενημερώσει για απομάκρυνση ή αν θα είναι καλύτερα να μην ενημερώσει» υπογράμμισε .
Ο κατηγορούμενος διατύπωσε τη θέση πως ακόμη και σήμερα «δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δυνατότητα οργανωμένης απομάκρυνσης». «Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έγινε. Από πού έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι,πως κινήθηκαν και τι θα γινόταν αν είχαν κινηθεί διαφορετικά. Δεν έχουμε επίσημη έκθεση για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε
«Σε περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφικών φαινομένων αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπάρχει κίνδυνος πανικού. Ειδικά όταν υπάρχει πλήθος ανθρώπων που πρέπει να κινηθούν σε συνθήκες κινδύνου. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δυνατότητα οργανωμένης απομάκρυνσης εκείνη την ημέρα. Έξι χρόνια μετά,δεν έχουμε επίσημη απάντηση σε αυτό».
Ο κατηγορούμενος εκτίμησε πως «ακόμη κι αν δινόταν μήνυμα να φύγουν, υπάρχουν μεταβλητές». «Ποιος ήταν ο χρόνος που είχαν να κινηθούν; Να αυτενεργησουν; Να φύγουν με αυτοκίνητο; Να πάνε προς την θάλασσα που αποδείχθηκε μη ασφαλής; Σε ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν; Πόσοι ήταν οι πολίτες που θα έπρεπε να μετακινηθούν, δεν το γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα . Και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας τι θα έκαναν;» είπε ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο οποίος τόνισε πως δεν ήταν εκείνος που αποφάσιζε .
«Δεν ήμουν το αποφασίζον όργανο, ούτε δρούσα στο πεδίο, ούτε μπορεί να γίνει οργανωμένη προληπτική απομάκρυνςη από μακριά και μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Πρέπει να αποφασιστεί τοπικά και με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της φωτιάς. Θεωρώ ότι έκανα ότι ήταν δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου για αυτό το περιστατικό που με έχει σημαδέψει για ολόκληρη την ζωή μου» είπε με την πρόεδρο να ρωτά : «Τελικά όταν λέει ο νόμος ότι “η ΓΓ μεριμνά για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση” τι εννοεί;».
«Ότι εκδίδει όλες τις εγκυκλίους και διευκολύνει με βάση αρμοδιότητες ώστε να αναπτυχθεί η δράση» ήταν η απάντηση του κατηγορούμενου .
Πρόεδρος: Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες του ΓΓ;
Κατηγορούμενος: Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι μέσα από τα νομοθετήματα που διέπουν τον κάθε φορέα, να ορίζουμε το ποιος που πότε αλλά δεν λέμε εμείς το πως.
Ο κατηγορούμενος υπογράμμισε δε πως δεν ήταν δική του αρμοδιότητα ο συντονισμός των τοπικών φορέων .
«Η ευθύνη συντονισμού εμπλεκομένων φορέων ανήκει στο ΠΣ. Η ενημέρωση και διαβίβαση αιτημάτων ανήκε στο ΚΕΠΠ. Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρείτε να γίνεται εκτίμηση κινδύνου εκτός πεδίου. Εκεί δηλαδή που λαμβάνει χώρα το επεισόδιο. Τα κέντρα υποστηρίζουν το πεδίο. Να το πω απλά διευκολύνουν αιτήματα του πεδίου “πέστε μου τι θέλετε να σας το εξασφαλίσω”» ανέφερε .