Συνθήκες «κολαστηρίου» που οδήγησαν ηλικιωμένους στον θάνατο περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία είναι βασική μάρτυρας στην υπόθεση της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Τσικαλαριά Χανίων.
Η μάρτυρας, η οποία κατέθεσε για δεύτερη ημέρα, μετέφερε στο δικαστήριο όσα της περιέγραψε πρώην εργαζόμενος μετά τον θάνατο του πατέρα της που φιλοξενήθηκε στη μονάδα για λίγες ημέρες, το καλοκαίρι το 2020.
«Μου περιέγραψε μια κατάσταση κολαστηρίου. Ο χώρος ήταν προθάλαμος τάφου, μου είπε ότι βασανίζονται ηλικιωμένοι, ότι δένονται στα κρεβάτια τους και στις καρέκλες τους και πολύ συχνά αυτές σε σταθερά σημεία, προκειμένου να μην μπορούν να κινούνται στον χώρο» ανέφερε η μάρτυρας φανερά φορτισμένη.
Το γεγονός πως ο πρώην εργαζόμενος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μαρτύρων προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία σημείωσε ότι οι αναφορές πρέπει να ακουστούν στη δικαστική αίθουσα από τον αυτόπτη μάρτυρα, ώστε να τεθούν και σχετικές ερωτήσεις. Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε τη σχετική ένσταση.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι της μετέφεραν πως χορηγούσαν στους ηλικιωμένους πολύ ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα, ώστε να είναι σε μηδενική επαφή με το περιβάλλον. «Κανείς τους δεν περπατάει, είναι συνεχώς καθισμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως της κατήγγειλαν ότι υποσιτίζονται, καθώς οι μερίδες ήταν πολύ μικρές. «Μοιράζουν μια μπανάνα στα τρία, κάποιοι παρακαλούσαν τους επισκέπτες για φαγητό» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν τους επέτρεπαν να πάνε στην τουαλέτα λόγω έλλειψης προσωπικού και τους υποχρεώνουν να κάνουν την ανάγκη πάνω τους…». Μάλιστα, όπως είπε, υπήρχαν ιατρικές πράξεις που τις έκαναν βοηθοί νοσηλευτή, ενώ έπρεπε να τις κάνουν γιατροί.
«Το σύστημα της δομής είναι να μη γίνονται διακομιδές στο νοσοκομείο, ότι άφηναν τους ανθρώπους να πεθάνουν, δεν ενημέρωναν τους συγγενείς τους, για να μη βγει προς τα έξω ο τρόπος μεταχείρισης των ηλικιωμένων» είπε, τονίζοντας πως επιβεβαίωσε τις άθλιες συνθήκες και από άλλον εργαζόμενο στη δομή και τρόμαξε με τις αποκαλύψεις.
«Δεν θα μπορούσα να ζω γνωρίζοντας ότι πεθαίνουν άνθρωποι με μαρτυρικό τρόπο και δεν έκανα τίποτα να τους σταματήσω»
«Ήταν ένα θέμα για μένα πολύ σημαντικό, γιατί αφορούσε τον πατέρα μου και όλους τους ηλικιωμένους. Για μένα ήταν μονόδρομος. Δεν θα μπορούσα να ζω γνωρίζοντας ότι πεθαίνουν άνθρωποι με μαρτυρικό τρόπο και δεν έκανα τίποτα να τους σταματήσω. Γιατί είχα τις γνώσεις να το κάνω και όφειλα να το κάνω» εξήγησε συγκινημένη.
Η μάρτυρας μιλώντας για τον ηλικιωμένο πατέρα της ανέφερε πως έμεινε 17 ημέρες στο νοσοκομείο για να συνέλθει. «Ανέκτησε την επαφή με περιβάλλον, έπεσε ο πυρετός αλλά ο πατέρας μου δεν ξαναπερπάτησε. Ήταν διαρκώς στο κρεβάτι, δεν αυτοεξυπηρετούνταν» κατέθεσε και είπε πως δεν κατάφερε να βρει τις οδοντοστοιχίες του. «Έψαξα τα πράγματά του και δεν τα βρήκα. Επικοινώνησα με τη μονάδα και με ενημέρωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτα.
Επειδή ήταν κάτι που αναφερόταν από πολλούς συγγενείς ότι έχαναν τη μασέλα, προσπάθησα να καταλάβω γιατί χάνονταν οι μασέλες. Ένας ηλικιωμένος μασάει αργά, οπότε αυτό που βολεύει τον φροντιστή είναι να τους χορηγούν πολτοποιημένη τροφή για να τελειώνουν γρήγορα» κατέθεσε.