Μια απίστευτη δίκη διεξήχθη στο Κακουργιοδικείο Αθηνών πριν από λίγες μέρες, καθώς μια γυναίκα βρέθηκε ένα βήμα προτού καταλήξει στη φυλακή, μόνο και μόνο επειδή είχε το ίδιο όνομα με την αληθινή δράστρια, που ήταν γνώριμη των Αρχών. Μάλιστα, το λάθος πήγε να επαναληφθεί, όταν συνελήφθη η αληθινή ένοχος, αφού η ανακρίτρια, αν και γνώριζε την αλήθεια, διαβίβασε τα στοιχεία της γυναίκας που ήταν αθώα και όχι ένοχη.
Πιο αναλυτικά, τον Μάρτιο του 2020 αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας συνέλαβαν μια 34χρονη, η οποία αντιμετώπιζε παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, κλοπής και όπλων.
Η γυναίκα ήταν γνώριμη των Αρχών, καθώς μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές, ενώ οι συγκεκριμένοι ειδικοί φρουροί την είχαν συλλάβει πολλές φορές, οπότε γνώριζαν την αληθινή της ταυτότητα.
Όταν λοιπόν έδωσε τα στοιχεία, δήλωσε μόνο ονοματεπώνυμο και δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, ούτε υπέδειξε σχετικό έγγραφο. Στη συνέχεια, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία δεν κατηγόρησε την 34χρονη, αλλά μια 24χρονη που είχε το ίδιο όνομα με τη δράστρια.
Στη συνέχεια, έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι κάτι πήγαινε λάθος, επειδή τα δαχτυλικά αποτυπώματα που συνέλεξαν στο Α.Τ. Ομονοίας δεν ταίριαζαν με εκείνα της 24χρονης. Ωστόσο, η υπόθεση συνέχισε κανονικά, με τη γυναίκα να προσλαμβάνει δικηγόρο για να αποδείξει την αθωότητά της.
Γιατί έγινε το μπέρδεμα
Η Χριστίνα Κύρκου, δικηγόρος της 24χρονης, μιλώντας στο «Open Τώρα» δήλωσε ότι έγιναν τραγικές παραλείψεις, σημειώνοντας ότι «οι Αρχές ήθελαν να διεκπαιρεώσουν την υπόθεση».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα μόνα κοινά σημεία στις δύο γυναίκες είναι μια μακρινή συγγένεια, αλλά και το ίδιο όνομα με επίθετο. Ωστόσο, δεν διατηρούν επαφές -κάτι που αποδείχτηκε στη δίκη-, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι διαφορετικά, όπως μητρώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης και ημερομηνία γέννησης.
Επίσης, τη μέρα που συνελήφθη η 34χρονη, η 24χρονη εργαζόταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια, κάτι «που μπορούσε να αποδειχτεί εύκολα».
Μάλιστα, η Χριστίνα Κύρκου δήλωσε ότι η 34χρονη συνελήφθη κάποια στιγμή από την Αστυνομία και στάλθηκε στη φυλακή, με τον φάκελο της υπόθεσης να περνάει στα χέρια της ανακρίτριας, η οποία εμπλεκόταν στο μπέρδεμα. Η ανακρίτρια, λοιπόν, γνωρίζοντας την αλήθεια, διαβίβασε λάθος στοιχεία στο σωφρονιστικό ίδρυμα, στέλνοντας εκείνα της 24χρονης, αντί της 34χρονης, με αποτέλεσμα η αθώα γυναίκα να κινδυνέψει να αντιμετωπίσει και δεύτερη δίωξη για αδικήματα που δεν διέπραξε.