Παρατσούκλια ανάλογα με τη θέση τους αλλά και την «ταρίφα» τους έχουν τα μέλη των ελεγκτικών κυκλωμάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Έτσι, ένας υποδιευθυντής Εφορίας, αποκαλείται «κατοστάρης», δηλαδή απαιτείται ταρίφα 100.000 ευρώ, για να κλείσει μια υπόθεση. Αντίστοιχα, ένας διευθυντής Εφορίας αποκαλείται «τρακοσάρης», καθώς η ταρίφα φτάνει μέχρι και τα 300.000 ευρώ και τέλος ο διευθυντής των Ελεγκτικών Κέντρων, «μύριος» καθώς η… αποζημίωσή του φτάνει μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Την Τρίτη, τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος της Κέρκυρας, απολογούνταν για 15 ώρες με τον υποδιευθυντή της Εφορίας που θεωρείται εγκέφαλος της σπείρας, να προφυλακίζεται. Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, τόνισε «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Προσβλέπω σε μια δίκαιη δίκη. Θα πρέπει να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι η δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια».

Στην απολογία του φέρεται να ζήτησε να επανελεγχθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις που τον αφορούν. Οι συνομιλίες πάντως μεταξύ των κατηγορούμενων, δείχνουν ένα θρασύτατο κύκλωμα, που εκτός από τη «μίζα» απαιτούσε ακόμα και να τρώει… τσάμπα στα καταστήματα. Όταν αυτό δεν γινόταν, τότε ακολουθούσε εκδικητικός έλεγχος.

Διάλογοι – φωτιά για «εκδικητικούς ελέγχους»

Σε μια από τις συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ένας κατηγορούμενος ακούγεται να λέει στον άλλον:

  • «Εγώ εκεί που πήγα σήμερα, πλήρωσα κανονικότατα τα πάντα, ήξερε ποιος είμαι και μου έκοψε μου λέει «με την κάρτα», λέω «μετρητά πληρώνω», με μετρητά μου έδωσε δελτίο παραγγελίας, ο τύπος είναι τελείως…»
  • «Άντε ρε, στα χρέωσε;»
  • «Πέραν του ότι μου τα χρέωσε, εντάξει δεν είναι υποχρεωμένος, μου έδωσε δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη γνωρίζοντας και ποιος είμαι, τόσο…»
  • «Είναι ζώο εντελώς αυτό το παιδάκι. Προσπαθούν συγγενείς του να του πουν ότι με την Αστυνομία τα πάμε καλά, με τους εφοριακούς τα πάμε καλά, τους κερνάμε, φερόμαστε όμορφο. Αλλά αυτό δεν καταλαβαίνει»
  • «Κατεβείτε μια κάτω. Κάντε ένα ντου πρώτα σε αυτόν και μετά στους άλλους».  

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Οι περιπτώσεις των κυκλωμάτων τόσο της Χαλκίδας όσο και της Κέρκυρας, εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία και όχι από τον εσωτερικό έλεγχοτης ΑΑΔΕ, καθώς πολλές φορές οι επιχειρηματίες δεν απευθύνονται σ’ αυτόν καθώς δεν τον εμπιστεύονται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2023, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΑΑΔΕ, έγιναν 33 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και 48 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων. Σε 17 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα που αφορούσαν συνολικά 52 υπαλλήλους.