Ακόμα και μέσα σε κουφώματα πόρτας έκρυβαν τα λεφτά από την παράνομη δράση τους οι εφοριακοί που κατηγορούνται για κύκλωμα διαφθοράς στην Κέρκυρα.

Μετά τις συλλήψεις και την απόδοση των κατηγοριών, η «ομερτά» φαίνεται πάντως να «σπάει» και τα στόματα να ανοίγουν, ενώ στη δημοσιότητα έρχονται και μερικά από τα «κόλπα» που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα σε μια από τις καταγραφές, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ακούγεται να αναφέρει ένα από τα «κόλπα». «Βάζει τα λεφτά της στον φάκελο, στον φέρνει εκεί πέρα, τον αφήνεις πάνω στο γραφείο σου για δύο μέρες, δεν τον αγγίζεις καθόλου εσύ. Αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο να εμφανιστούν, που δεν υπάρχει… Όταν ο φάκελος δεν έχει βρεθεί στο συρτάρι… Πού βρέθηκαν τα λεφτά; Πού να ξέρω εγώ; Ισοζύγια έγραφε απ’ έξω».

Σε άλλη συνομιλία του, με επόπτη της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο ίδιος αναφέρει: «Να της κλείσεις ραντεβού σε ένα καφέ. Να ‘σαι εσύ κανά εικοσάλεπτο, μισάωρο πριν, ανιχνεύεις το χώρο, κοιτάς να δεις αν θα είναι μόνη της» με τον επόπτη να του απαντά «Και που να τις ξέρω δηλαδή;»

Μαρτυρίες για τη δράση του κυκλώματος

Ένα από τα θύματα του κυκλώματος, μίλησε στο Star για τα λεφτά που χρειάστηκε να τους δώσει. «Δώσαμε τον κόπο του λογιστή δηλαδή για να προωθήσει τον φάκελο. Πανέξυπνος αλλά να μπλέξει τόσο βαθιά; Ή τον έμπλεξαν οι άλλοι οι εφοριακοί. Δεν πιστεύω πως θα έκανε μια παρανομία γιατί το ήξερε το τέλος τι θα ήταν».

Σε άλλη μαρτυρία, γυναίκα αναφέρει: «Ταλαιπωρήθηκα πολύ εγώ από την εφορία. Σε ένα δικαίωμα που ήταν νόμιμο. Και με τραβήξανε μέχρι το ΣτΕ. Ήθελαν να τους πω «πάρτε τα» για να κάνω τη δουλειά μου».

Επεκτείνονται οι έλεγχοι

Στην εφορία της Κέρκυρας πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος για τα έργα και τις ημέρες του κυκλώματος, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε συνολικά η υπηρεσία. Σύμφωνα με το MEGA, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ζητήματα και για τους επιχειρηματίες που μπορεί να είχαν κλείσει τις υποθέσεις τους με «παράξενους» τρόπους.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο εσωτερικός έλεγχος δεν θα περιοριστεί στην Κέρκυρα, αλλά θα επεκταθεί σε βάρος ετών και στις προηγούμενες εφορίες που υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι εφοριακοί.

Στο σπίτι ενός εκ των κατηγορουμένων βρέθηκαν πολύ καλά κρυμμένες μετοχές και ομόλογα. Το γεγονός δημιουργεί προβληματισμό για την έκταση της διαφθοράς καθώς το μέγεθος της λείας μοιάζει πάρα πολύ μεγάλο και δεν περιορίζεται στα ελάχιστα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Την Τρίτη οι κατηγορούμενοι θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή, ενώ αναμένεται να κληθεί ένα ακόμα πρόσωπο για να καταθέσει. Κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ, έχει μεταβεί στην Κέρκυρα και κάνει από το μεσημέρι της Δευτέρας, φύλλο και φτερό τα αρχεία της εφορίας.