Για την έξαρση της βίας των ανηλίκων που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Παναγιώτης Κατηφές. «Η κοινωνία δίνει λάθος πρότυπα στα παιδιά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Παναγιώτης Κατηφές υπογράμμισε χαρακτηριστικά «μετά από την πανδημία, έχει μειωθεί η ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια», ενώ παρατήρησε ότι έχουν μεγαλύτερη βιαιότητα από παλιά.

«Σε αυτά τα έντονα φαινόμενα βίας που υπάρχουν, η προσπάθεια που γίνεται από συλλόγους γονέων εστιάζει στο ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι και παίρνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων» δήλωσε ενώ αντέκρουσε αιχμές για περιορισμένη συμμετοχή των γονέων στους συλλόγους και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την σχολική ζωή των παιδιών τους, λέγοντας «συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις κατά της βίας των ανηλίκων».

Ο Παναγιώτης Κατηφές υποστήριξε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται σε ένα σύστημα προτύπων που δίνει στα παιδιά η κοινωνία. Στις πλάτες των νέων ανθρώπων κάποιοι πλουτίζουν γιατί προβάλλουν διάφορα πρότυπα διάφορα συστήματα. Όσο κι αν ένας γονιός προσπαθεί να διαπαιδαγωγήσει το παιδί του με τον Βάρναλη, τον Ρίτσο, τον Χατζηδάκη και τον Θεοδωράκη, οι επιρροές στο σχολείο είναι πολύ διαφορετικές».

Σε ότι αφορά τρόπους αντίδρασης και προσπάθειας περιορισμού των επεισοδίων βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, είπε «πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν προγράμματα για παιδιά και γονείς, αλλά δεν υπάρχουν».

«Λύση δεν είναι μια άκρατη καταστολή, πολλές φορές έχουν αντίθετο αποτέλεσμα τέτοιες πρακτικές»

«Ο δικός μας ρόλος δεν είναι του δικαστή. Ρόλος μας είναι να εκπροσωπούμε και να είμαστε δίπλα σε κάθε γονιό, μαθητή και εκπαιδευτικό για να γίνεται σωστά το εκπαιδευτικό έργο» σημείωσε απαντώντας σε αιχμές για τον ρόλο των συλλόγων γονέων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Υπογράμμισε δε ότι «λύση δεν είναι μια άκρατη καταστολή. Πολλές φορές έχουν αντίθετο αποτέλεσμα τέτοιες πρακτικές, χωρίς από την άλλη βέβαια να μιλάμε για ατιμωρησία».

«Δεν μας προβληματίζει ότι εκτός από τον θύτη και το θύμα υπάρχουν δεκάδες παρατηρητές; Εχουμε νέους ανθρώπους που είναι παθητικοί δέκτες μπροστά στην αδικία;», είπε ακόμη ο Παναγιώτης Κατηφές και συμπλήρωσε ότι «οι γονείς δεν είμαστε αδιάφοροι για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας και προσπαθούμε να τους μάθουμε ότι μαγκιά δεν είναι να χτυπάς τον αδύναμο, αλλά να μάθουμε τα παιδιά μας να δίνουν αγάπη στον αδύναμο».