Ως ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην εγκληματικότητα που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη περιγράφουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την εξάρθρωση 14 συμμοριών από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας.

Η δράση τους, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020, περιγράφεται αναλυτικά στις 20.000 σελίδες της δικογραφίας, ενώ υπάρχει αναφορά στον ρόλο και τις πράξεις κάθε ενός εκ των 132 εμπλεκομένων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι 21 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας για αλλά αδικήματα. Τα μέλη των 14 εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις στις συνομιλίες τους, πολλές εκ των οποίων έχουν καταγραφεί νόμιμα από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους.

Τα μέλη και μη των 14 εγκληματικών ομάδων διαπιστώθηκε ότι, κατά τις συνομιλίες τους, είτε αναφέρονταν ευθέως σε επικείμενες εγκληματικές δράσεις τους και σε τελούμενες αξιόποινες πράξεις είτε πολλές φορές χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις και φράσεις αλλά και συγκεκριμένες λέξεις της ειδικής προφορικής διαλέκτου της φυλής των Ρομά, ώστε σε ενδεχόμενη καταγραφή των συνομιλιών τους, από τις διωκτικές αρχές, να δυσχεραίνουν πιθανή σύνδεσή τους με την τέλεση αξιόποινων πράξεων, καθώς και την αποκάλυψη της δράσης τους.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις χρησιμοποιούμενες λέξεις και φράσεις αποτελούν οι κάτωθι:

  -Χρήση λέξεων και φράσεων, με σκοπό οι συνομιλούντες να προσδιορίσουν ευθέως την εγκληματική δράση που έλαβε χώρα σε προγενέστερο χρόνο ή θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως: «θέλω να πάω να κλέψω», «κάνω βόλτα… ήρθα να κλέψω», «πακέτο έκλεψες τις προάλλες», «γύρα, κλέψιμο», «για κλέψιμο», «έκλεψε γλυκά», «κλέβει… παίρνει», «έκλεψε», «μακριά πάμε κλέβουμε», «Με ποιον θα κλέψουμε;», «έκλεψα», «θα πάω να κλέψω, «για κλέψιμο πήγε», «πάμε για κλέψιμο», «θα πάμε να κλέψουμε» «να κλέψουμε», «πήγες έκλεψες», «Μισή ώρα κλέψιμο έχει», «έκλεψε, «Πολύ κλέψιμο», «πήγα έκανα ληστεία», «τον χρεώνουν ληστεία» και «ληστεία».

-Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο, με σκοπό την τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας, όπως: «δουλειά», «Να πάμε για βόλτα», «βόλτα» , «Θα πάμε έξω;» , «καμία βόλτα, κάνα κύκλο», «ζουρ-πουρτ» ή «ζουρ-πουρ», «καμιά γύρα», «γύρα», «θα βγούμε το βράδυ. Θα ανοίξουμε κανένα», «Θα πάμε σε κάνα μέρος;», «θα βγούμε για καμία γκόμενα;», «να πάμε να πάρουμε κάνα φράγκο;», «Είχες πάει για κοτόπουλα;», «Πήγαν για δουλειά» και «θα πάμε να βγάλουμε τίποτα».

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη διαρρήξεων οικιών, όπως: «Για κάνα σπίτι», «να ανοίξουμε καμία πόρτα», «εμείς για σπίτια θέλαμε να πάμε», «θα βγούμε για καμία γκόμενα», «να μπούμε σε κάνα σπίτι», «Πάμε να σπάσουμε κάνα σπίτι», «για σπίτια» και «Να πάμε για κάνα σπίτι».

-Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που έλαβε χώρα σε προγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη διαρρήξεων οικιών, όπως: «έσπασε ένα σπίτι», «σπάσαμε ένα σπίτι», «άνοιξα το σπίτι», «τρία σπίτια έσπασα», «να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια».

  – Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που έλαβε χώρα σε προγενέστερο χρόνο ή θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο με σκοπό τη διάρρηξη αυτοκινήτων και την αφαίρεση σακιδίων – τσαντών από το εσωτερικό τους, όπως: «κομμάτια», «πάμε καμία ψιλή», «θέλουμε να πάρουμε μία τσάντα», «να πάρουμε καμία τσάντα», «Για τσάντες και έτσι», «να πάρουμε μια τσάντα», «να παίρναμε καμία τσάντα», «πήρα την τσάντα», «είχαμε πάρει μια τσάντα», «πάμε για καμία τσάντα» και «πήρα μια τσάντα».

 -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που είτε που έλαβε χώρα σε προγενέστερο χρόνο, είτε λάμβανε χώρα εκείνη τη χρονική στιγμή (της συνομιλίας), είτε θα ελάμβανε χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο και κατά την οποία διέπραξαν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και δη διαρρήξεις αυτοκινήτων, όπως: «Ανοίξαμε ένα φορτηγό», «έσπασα ένα πολύ καλό τζιπάκι», «άνοιξα ένα αμάξι», «Σπάω μπροστά στο Σκλαβενίτη», «να σπάσω» και «να σπάσουμε κάνα τέτοιο».

 -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη διαρρήξεις οχημάτων αλλά και οικιών, όπως: «Για τσάντες, για μπαλκόνια».

 -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη την αφαίρεση αντικειμένων που απαρτίζονται από χαλκό, όπως: «να πάμε να κόψουμε χαλκό», «Έχω δουλειά, καθαρίζω χαλκό», «Βρήκα τέτοια, έκοψα τον χαλκό μέσα» και «Έχει πολύ χαλκό;».

– Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη την αφαίρεση εξαρτημάτων από σταθμευμένα αυτοκίνητα, όπως: «να βγάλεις κανένα πλαστικό, καμία ζάντα;», «να κλέψουμε καμία ρόδα, καμία ζάντα».

  – Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματική δράση που έλαβε χώρα σε προγενέστερο χρόνο με σκοπό τη τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και δη την αφαίρεση χρηματοκιβωτίων, όπως: «Που είχαμε πάρει το χρηματοκιβώτιο» και «Από πού είχες πάρει με τον Βαλάντη το μικρό κουτί»

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε εγκληματικές πράξεις που τελέστηκαν σε προγενέστερο χρόνο, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν είτε μεγάλο χρηματικό ποσό, είτε αντικείμενα και κοσμήματα χαμηλής – μικρής αξίας, είτε αντικείμενα πολλά σε αριθμό, όπως: «πήρανε διακόσιες χιλιάδες εχθές» «τι πήραμε, ψιλοπράγματα πήραμε», «ψιλά, ψιλά. Πολύ ψιλά», «Όλα ψεύτικα» , «από δουλειά», «νόμιζα ότι πήρατε μπόλικα» και «κόκκινη».

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται σε επιτήρηση – κατόπτευση παθόντων και οικιών, που εφόσον συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα αποτελέσουν στόχο της εγκληματικής δράσης τους, όπως: «θέλει παρακολούθηση», «παρακολουθούμε έναν γκατζό», «να τον πάρω από πίσω» και «εδώ, παρακολουθούμε εμείς».

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται στο όχημα που θα χρησιμοποιήσουν ή χρησιμοποίησαν ως μέσο ανάπτυξης της εγκληματικής τους δράσης και τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και στο μέλος της εγκληματικής ομάδας που του αποδόθηκε ή αποδίδεται ο ρόλος του οδηγού αυτού (οχήματος), όπως: «κάρο – αμάξι», «πάνω στο τιμόνι», «να μπει στο τιμόνι», «θα μπεις στο τιμόνι σήμερα» και «να τον βάζαμε στο τιμόνι» και «μπες στο τιμόνι».

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται στον τρόπο προσέγγισης των τόπων τέλεσης εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας εκ μέρους τους και δη των σταθμευμένων οχημάτων που επρόκειτο να διαρρήξουν, καθώς και τα μέτρα προστασίας – μη ανακάλυψης της δράσης τους που ελάμβαναν ή θα ελάμβαναν κατά την εγκληματική τους δράση, όπως: «Μπρος – πίσω», εννοώντας την κίνηση εμπρός και πίσω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο που επρόκειτο να διαρρήξουν σε επόμενο χρόνο, «να μην μας δει και ένας μη Ρομά κιόλας», εννοώντας ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα τους αντιληφθεί παθών ή αυτόπτης μάρτυρας, «Είναι μπροστά στις κάμερες», εννοώντας ότι ο τόπος επιτηρείται από σύστημα βιντεοεπιτήρησης «Φόρα στα παιδιά γάντια, κουκούλες», εννοώντας ότι θα πρέπει κατά την εγκληματική τους δράση να φέρουν γάντια στα χέρια και κουκούλες στο κεφάλι με σκοπό την κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους και την μη εναπόθεση αποτυπωμάτων.

  -Χρήση συνθηματικών λέξεων και φράσεων, με τις οποίες οι συνομιλούντες αναφέρονται στον τρόπο διάρρηξης των σταθμευμένων οχημάτων, καθώς και των διαρρηκτικών εργαλείων που απαιτείται να έχουν στην κατοχή τους για το συγκεκριμένο σκοπό (διάρρηξη), όπως: «Δεν σπάει το τζάμι ρε. Κάνε τρύπα», «Αυτά που χτυπάνε», «Πάρε το μπλε το τέτοιο… αυτό που γυρίζει-Μπολντινό», «δεν έχω κατσαβίδι και είμαι με τον..», «Σκύλα να βρω;» και «Πήρα και το άλλο το κατσαβίδι, εντάξει. Όλα τα πάντα, οκ.»

Αναλυτικά οι διάλογοι

1Η  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Ε.

Β: Τι ήθελες και είπες να σε πάρω πριν;

Α: Ξέρεις τι θέλω αύριο;

Β: Τι;

Α: …..πάμε να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια.

Β:Όπου θες.

2Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Θα πάμε να κλέψουμε;

Β: Το βράδυ να μπούμε σε κάνα σπίτι….. Δεν πάω για αμάξια πάλι.

Α: Ναι; 

Β: Ναι. Να πάρουμε λεφτά.

Α: Ε, κάνε κονέ.

Β: Κρύο κάνει, βροχή, πολύ καλά.

Α: Ναι. Πολύ καλά είναι ο καιρός.

Β: Για αυτό, να δούμε τι θα κάνουμε.

Α: Καλά.

Β: Δες τι γίνεται, εορτολόγια πράγματα, ποιος γιορτάζει… Βάλε ακριβή ημερομηνίες που να πάμε, που να μην πάμε, ξύπνα. Γίνε χάρτης

3Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Κλείσε. Έρχομαι εκεί. Πάμε να σπάσουμε κάνα σπίτι ρε.

Β: Κλείσε. Μην μιλάς από το κινητό έτσι.

4Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Άμα έχει κάτι ερχόμαστε, άμα δεν έχει  κάτι τι να έρθουμε;

Β: Έχει δύο που έχουν λεφτά.  

Α: Ε…

Β: Αλλά ο ένας θέλει παρακολούθηση, θέλουν παρακολούθηση βασικά. Όταν κλείνουν να τους ακολουθήσουμε.

5Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Πάμε έτσι καμία βόλτα, κάνα κύκλο.

Β: Καλά. 

Α: Που είσαι εσύ;

Β: Εκεί. Στα διαμερίσματα.

6Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α: Άκου λίγο εδώ στους πλούσιους. Έχει δύο τσάντες και δεν μπορώ να τις πάρω και έχει αστυνομία ρε φίλε. Δεν ξέρω τι έγινε. Άκου Πανόραμα.

Β: Και πως θα ακούσω; Ακούω άμα έχει αστυνομία εκεί εγώ;

Α: Έχει αστυνομία. Εννοώ δεν ξέρω τι κάνουν εκεί.

Β: Ακούω γιατί θα φύγω σε πέντε λεπτά να ξέρεις.

Α: Ναι, άκου ρε να σου φάω τα αρχίδια να τις πάρω.

Β: Άιντε.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Α:. Σπάω ένα άλλο, σκατά. Τίποτα. Όλα ψεύτικα.. 

Β: Με το καλό που γύρισες και φτάνει.

8Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Ενημέρωση της συζύγου για την εγκληματική δράση

ΓΥΝΑΙΚΑ: Για πες, πόσα πήρατε εχθές;

ΑΝΔΡΑΣ: Από τριάντα ευρώ πήραμε εχθές. Δεν πήραμε πολλά, να πεθάνω. 

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ναι;

ΑΝΔΡΑΣ: Ναι.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Και εγώ νόμιζα ότι πήρατε μπόλικα που ήρθες έτσι.

ΑΝΔΡΑΣ: Όχι