Για το λούνα παρκ που σημειώθηκε η ασύλληπτη τραγωδία στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής μίλησε το πρωί της Παρασκευής 23/8 ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, αποκαλύπτοντας πως «είχε αποκλειστεί από πανηγύρι» της πόλης του.

Το λούνα παρκ σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης που μίλησε στο Mega δεν είχε την απαιτούμενη πιστοποίηση. Στις 29 Ιουλίου 2024 κατατέθηκε πρόταση η οποία όμως απορρίφθηκε καθώς αποδείχτηκε πως το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν κατέθεσε πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο.

«Την πρώτη φορά ήρθαν δύο ανάδοχοι που και οι δύο δεν είχαν σωστά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά τους, οπότε και ο διαγωνισμός βγήκε άγονος» τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης.

19χρονο να σκοτώνεται στο λούνα παρκ
Ο 19χρονος Γιάννης

«Στις 19/08, τη μέρα που έγινε το δυστύχημα, ήταν η δεύτερη φορά που είχε βγει ο διαγωνισμός, κατέθεσαν τρεις υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι τον φάκελό τους για να δούμε όλα αυτά που βλέπει ένας δήμος» συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται καθώς ο χώρος στον οποίο θα έστηναν τα λούνα παρκ είναι δημοτικός. Στην περίπτωση που ο χώρος δεν είναι δημοτικός «είναι άλλη διαδικασία» ανέφερες ο δήμαρχος Κοζάνης.

«Μετά θα έπρεπε να γίνει μια καταγγελία προς την Αστυνομία, γιατί δεν μπορεί κάποιος να στήνει οτιδήποτε μέσα στα όρια του δήμου. Από εκεί και πέρα, όταν υπάρχουν καμιά φορά διαβεβαιώσεις, ίσως με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα φέρουν τα έγγραφα τα σωστά κτλ. τότε εκεί ίσως καμιά φορά γίνονται εκπτώσεις, όπως ενδεχομένως έγινε αυτήν τη φορά, αλλά ο δήμος δεν έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγξει. Δεν είναι υποχρέωση του δήμου. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να ελέγξει μόνο τα πιστοποιητικά και από εκεί και πέρα τον έλεγχο τον κάνει η Αστυνομία. Ο δήμος, από εκεί και πέρα, επιβάλλει ένα πρόστιμο το οποίο έχει μια χρονική διαδικασία κάποιων ημερών και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι πρέπει να σφραγιστεί από την Αστυνομία» πρόσθεσε.

«Αν γνωρίζει ο δήμος ότι κάπου είναι να γίνει ένα λούνα παρκ, το πρώτο πράγμα που ζητάει, πέρα από οικονομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, αυτό που είναι απαραίτητο είναι τα δελτία καταλληλότητας, τα πιστοποιητικά του κάθε παιχνιδιού», είπε.

«Η διαδικασία είναι ίδια σε όποιον και αν ανήκει ο χώρος»

Από την άλλη πλευρά και σε μια διαμετρικά αντίθετη άποψη, ο Λευτέρης Αβραμίδης, πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβάλλοντος δήμου Πέλλας, τονίζει πως «η διαδικασία είναι ίδια σε όποιον και αν ανήκει ο χώρος».

«Η αδειοδοτούσα Αρχή και η αρμόδια Αρχή για να ελέγξει τα δικαιολογητικά, ο τελικός αποδέκτης, είναι ο δήμος. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τέτοιου είδους επιχείρηση χωρίς να υπάρξει άδεια εγκατάστασης και σίγουρα έγκριση της άδειας λειτουργίας, ακόμη και αν το κάνει έξω από το οικόπεδό του και από το σπίτι του» δήλωσε.

«Υπάρχει ένας νόμος του 2021, ο κανονισμός ασφάλειας του 2020 και υπάρχουν και διευκρινήσεις μέσω μιας ΚΥΑ του 2022. Σε αυτές τις διατάξεις είναι σαφές ότι η έναρξη της λειτουργίας δραστηριοτήτων λούνα παρκ, παγοδρομίων κτλ. απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες με τελικό φορέα που τις εγκρίνει και υπεύθυνο για τον έλεγχο της διαδικασίας, όχι τον έλεγχο των παιχνιδιών, τον δήμο στον οποίο είναι η αρμοδιότητα η χωρική που αναπτύσσεται η δραστηριότητα. Την δραστηριότητα ελέγχουμε, όχι το οικόπεδο» τόνισε ο Λευτέρης Αβραμίδης.

«Όταν είναι να στηθεί οτιδήποτε στο πλαίσιο ενός πανηγυριού για πάνω από 60 ημέρες, χρειάζεται προέγκριση εγκατάστασης. Ακολούθως, αφού πάρει την άδεια εγκατάστασης ή αν δεν χρειάζεται άδεια εγκατάστασης στις περιπτώσεις παροδικής στα πλαίσια ενός πανηγυριού, τότε χρειάζεται έγκριση της άδειας λειτουργίας. Υπάρχουν πάρα πολλά δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, με βασικά τα έγγραφα των ελέγχων. Ο ιδιωτικός χώρος, την υποχρέωση του επιχειρηματία να το δηλώσει, δεν τη μειώνει σε τίποτα. Θέλει ακριβώς τα ίδια δικαιολογητικά» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αβραμίδης.

«Κλεμμένα από τη Βουλγαρία τα μηχανήματα» καταγγέλλει πρώην εργαζόμενος στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

Εργαζόμενος ο οποίος δούλεψε στον υπαίθριο χώρο αναψυχής που λειτουργούσε χωρίς άδεια στο Πευκοχώρι, καταγγέλλει στο δελτίο ειδήσεων του Mega την Πέμπτη 22/8 πως ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε κλεμμένα μηχανήματα από την Βουλγαρία.

«Τα βούτηξε από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά» δήλωσε.

«Τα μηχανήματα όλα του […] 9 στα 10 είναι κλεμμένα από τη Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από την σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε ο άνδρας που δούλευε στο λούνα παρκ.