Θλίψη και οργή προκαλεί ο θάνατος του 19χρονου Γιάννη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν έσπασε το κάθισμα του παιχνιδιού στο οποίο βρισκόταν και βρέθηκε στο έδαφος.

Ο 19χρονος Γιάννης μπήκε στο μοιραίο παιχνίδι μαζί με τον 16χρονο αδερφό του, ο οποίος συγκλονίζει, περιγράφοντας στην ΕΡΤ τις τραγικές στιγμές του δυστυχήματος. Όπως λέει, ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα και παραδόθηκε αργότερα, προτού ξεκινήσει το παιχνίδι φώναζε ότι θα το πάει δυνατά.

19χρονο να σκοτώνεται στο λούνα παρκ

«Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε πως θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος», δήλωσε συγκλονισμένος ο 16χρονος.

Για την υπόθεση έχει, ήδη, συλληφθεί ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

19χρονο να σκοτώνεται στο λούνα παρκ

«Εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τραβήξω τα παιδιά μου, να τα «πετάξω» πιο κάτω, γιατί φοβήθηκα μην έρθουν κάποια κομμάτια και τραυματιστούν και τα παιδιά… και τρέξαμε πάνω στα παιδιά κατευθείαν. Φοβηθήκαμε με τον θόρυβο ότι μπορεί να φύγουν κομμάτια, προσπαθούσαμε να σταματήσει αυτό το πράγμα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

«Εκσφενδονίστηκε το παιδί και τελείωσε. Κατατραυματίστηκε, έσπασε κεφάλι, αυχένα, πρόσωπο, όλα. Δεκαεννέα χρονών παιδί, δύο μέτρα, φαντάρος ετοιμαζόταν να φύγει στη σχολή. Πήγε 2-3 μέρες διακοπές και τώρα θα μας το φέρουν στην κηδεία του», συγκλονίζει η γιαγιά του.

Η κηδεία του 19χρονου Γιάννη θα γίνει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου στη Βέροια, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 και ώρα 11:00, ενώ η ταφή θα γίνει στα Κοιμητήρια του Διαβατού.

19χρονο να σκοτώνεται στο λούνα παρκ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας ο Δήμος

«Η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στον 19χρονο

Ακαριαία σκοτώθηκε ο 19χρονος μετά την πτώση από παιχνίδι σε λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20 Αυγούστου, ο τραυματισμός του 19χρονου προκάλεσε ακαριαίο θάνατο, όπως μεταδίδει το το thesstoday.gr.

«Τα μηχανήματα δεν είχαν άδεια», λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και είπε ότι το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, τη διαδικασία που ακολουθείται, δηλαδή, για την ανανέωση της άδειας.

Όπως είπε η κυρία Χαλκιά, ο δήμος ήταν ήδη -πριν από την τραγωδία- σε διαδικασία υποβολής κυρώσεων. «Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος. Όπως λέει η ΚΥΑ: το υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε. «Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… Γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Για τα άλλα δύο λούνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

«Δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο», δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας και στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», συνέχισε η κα Χαλκιά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Απο κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του ’22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος», είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η δήμαρχος, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», επανέλαβε.

Στον συγκεκριμένο δήμο, σημείωσε η κα Χαλκιά, τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τρία διαδοχικά συμβάντα, με το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του σε πισίνα κατασκήνωσης, τη συμπλοκή στο παραλιακό μαγαζί και τώρα τον θάνατο του 19χρονου. Ειδικά αναφερόμενη στην περίπτωση του πνιγμού του οχτάχρονου κοριτσιού στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης σημείωσε πως ο δήμος έχει λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο για τη σύσταση ενός ελεγκτικού μηχανισμού.

«Πάμε λίγο για τις κατασκηνώσεις. Ο δήμος την άδεια που έδωσε για τις πισίνες ήταν διαπιστωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή έστειλε το τμήμα υγιεινής και λέει: “Δώστε του άδεια!”. Και το ίδιο το τμήμα Υγιεινής έστειλε χαρτί, λέει: “Πάρτε του την άδεια!”. Δεν έχει ο δήμος ελεγκτικό μηχανισμό. Θεωρητικά θα μπορούσε. Αν είχα 300 υπαλλήλους, θα μπορούσε. Με 100;», επεσήμανε η κα Χαλκιά.

«Είναι μια διαδικασία τόσο πολύπλοκη και δαιδαλώδης που χάνονται όλοι. Είναι μια πολυνομία που, αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, διαφωνώ ριζικά, αλλά δεν βλέπω να μετράει και η προσωπική άποψη. Ο δήμος, παρόλο που έχουμε πάρα πολύ λίγο προσωπικό, είδαμε ότι δεν έχει κάνει γνωστοποίηση στο notifybusiness και ήμασταν στη διαδικασία των κυρώσεων πριν γίνει το ατύχημα», τόνισε.

Καταλήγοντας, η δήμαρχος Κασσάνδρας είπε: «Θα μιλήσω όχι σαν δήμαρχος αλλά σαν μάνα. Έκλεισε ένα σπίτι, έχασε το παιδί της σήμερα μια τραγική οικογένεια, που θέλω να τους συλλυπηθώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Έχασαν το παιδί τους. Αυτό είναι το κακό. Ότι πρέπει να είμαστε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή».