Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υπόθεση πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και δωροληψίας υπαλλήλων Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου.

Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία 47χρονου υπαλλήλου Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου,ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ως υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε επίθεση, από άγνωστο δράστη στην αυλή του σπιτιού του, στις αρχές Ιουνίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την προανακριτική έρευνα εξακριβώθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται δυο υπάλληλοι Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου και ένας ήδη έγκλειστος σε φυλακές, ενώ σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του Νόμου για τα όπλα και της δωροληψίας υπαλλήλου.

Ως προς το κίνητρο της επίθεσης, προέκυψε ότι το 47χρονο θύμα της επίθεσης, είχε ασχοληθεί με υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα τόσο με την απόδοση των ακινήτων μετά τη λήξη της διάρκειας μίσθωσης, όσο και με την πληρωμή του μισθώματος που είχε οριστεί.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που συλλέχθηκαν, από τα οποία προέκυψε ο αθέμιτος τρόπος δράσης σε θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του δημοσίου από τους δυο εμπλεκόμενους υπαλλήλους της συγκεκριμένης Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο εντοπίστηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδυναμία πλήρους εφαρμογής της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Ανοιχτού Τύπου, ενώ για τα έτη 2022 και 2023 εντοπίστηκαν εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα.

Χαρακτηριστικό της δράσης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, είναι η λήψη χρηματικών ποσών από τους μισθωτές σε δημόσιους χώρους, τα οποία παρέδιδαν σε φακέλους και τσάντες.

Παράλληλα, διατάχθηκε και πραγματοποιήθηκε – λόγω κακής διαχείρισης των ακινήτων- εμπεριστατωμένος έλεγχος και από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει και ελεγκτικές υπηρεσίες. Από την ανάλυση των αρχείων και από τον γενικότερο έλεγχο, προέκυψε μία λίστα από 34 συνολικά εκδηλώσεις, για τις οποίες εκτιμήθηκε η ύπαρξη διαφυγόντων κερδών, συνολικού ποσού 402.500 ευρώ.

Συνολικά από τις έρευνες σε σπίτια και σε άλλους χώρους που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

  • 7.500 ευρώ,
  • 1 ζευγάρι παπούτσια, τα οποία φόραγε στον ξυλοδαρμό ο δράστης της επίθεσης ,
  • 2 σφραγίδες, εκ των οποίων η μία ανήκει στην επίμαχη Εταιρεία, ενώ η έτερη σε Πολιτικό Μηχανικό,
  • πληθώρα εγγράφων -φορολογικών, αντιγράφων ιδιωτικών συμφωνητικών, δελτίων ταχυμεταφοράς, τιμολογίων κ.ά.
  • 3 Ιδιωτικά Συμφωνητικά Παραχώρησης χώρου και μίσθωσης,
  • παραστατικό πληρωμής σε Τράπεζα,
  • έγγραφο παραχώρησης χρήσης,
  • αίτημα βραχυχρόνιας μίσθωσης,
  • 6 έγγραφα έγκρισης βραχυχρόνιας παραχώρησης χώρου, εκ των οποίων τα 3 άνευ αριθμού πρωτοκόλλου και
  • κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.