Την ανάκληση των αποφάσεων του δικαστηρίου για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και την ηχογράφηση πρακτικών στη δίκη για τους Πυρήνες της φωτιάς ζήτησαν οι υπερασπιστές των κατηγορούμενων σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

Η ανάκληση των επίμαχων αποφάσεων θεωρούν οι δικηγόροι ότι είναι η μοναδική διέξοδος σε ένα αδιέξοδο που, όπως είπαν, δεν οδήγησαν και δε φταίνε οι κατηγορούμενοι.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων αποτίνουν φόρο τιμής στους συναδέλφους τους που αρνήθηκαν τον αυτεπάγγελτο διορισμό τους μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε δοτά όργανα.

Απηύθυναν έκκληση στους συναδέλφους τους που θα εμφανιστούν αύριο στο δικαστήριο, παρά τις απειλές για διώξεις και ζήτησαν από το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών να παρέμβει για να προστατέψει τους δικηγόρους.

Οι δικηγόροι της επιλογής των κατηγορουμένων έθεσαν ευθέως θέμα διεξαγωγής μη δίκαιης δίκης που φάνηκε από τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Ζήτησαν να μη γίνει η δίκη με διορισμένους δικηγόρους γιατί θα είναι μια δίκη – παρωδία και θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους που είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε απεργία πεινάς.

Στην αρχή της συνέντευξης αναγνώστηκε επιστολή γονέων ορισμένων εκ των κατηγορουμένων που δηλώνουν τη συμπαράσταση στα αιτήματα των παιδιών τους.

Το κείμενο της επιστολής έχεις ως εξής:

«Εμείς οι γονείς των κατηγορουμένων δηλώνουμε αποφασιστικά την πλήρη υποστήριξη μας προς τα παιδιά μας που δικάζονται στη δίκη των ΣΠΦ.
Απαιτούμε από την ελληνική δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση με βάση τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και όχι με έωλα κατασκευασμένα στην αστυνομία.
Η τρομοϋστερία και η τρομολαγνεία, οι πολιτικές και επικοινωνιακές πιέσεις, δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν και να επηρεάσουν την ελληνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα του 2001 δεν είναι δυνατόν να δικάζονται οι ιδέες και οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, ούτε επίσης και η φιλία και η συντροφικότητα.

Καταγγέλλουμε μέρος του Τύπου που χρησιμοποίησε και δημοσίευσε καταθέσεις γονέων στον ανακριτή ως δήθεν συνεντεύξεις μας και δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε περαιτέρω οποιαδήποτε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, τόσο των δικών μας όσο και των παιδιών μας.
Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα των παιδιών μας για ηχητική καταγραφή/φωνοληψία των πρακτικών της δίκης και τη μη παρακράτηση των ταυτοτήτων και των στοιχείων όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη. Κάνουμε έκκληση στο δικαστήριο να ανακαλέσει τις επίμαχες αποφάσεις και ζητάμε από κάθε αρμόδιο να βοηθήσει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη.

Ο διορισμός νέων συνηγόρων υπεράσπισης ύστερα από την αποχώρηση των παιδιών μας και των συνηγόρων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων τους, προοιωνίζει μια δίκη παρωδία χωρίς κατηγορούμενους και συνηγόρους υπεράσπισης. Η επιμονή του δικαστηρίου στην συγκεκριμένη απόφαση ωθεί στα άκρα την κατάσταση και εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατηγορουμένων, λαμβάνοντας υπόψη την ειλημμένη απόφασή τους για απεργία πείνας λόγω μη ικανοποίησης των εύλογων αιτημάτων τους».